@-GRIS 7 december 2012
Senaste uppdatering gjord 10 december 17,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!


Senaste nytt om marknaden och priser

Danska priset sänks 20 øre
I Sverige händer inte något med grispriserna v 50, mer än att Ginsten tar in fler grisar till slakt genom att sänka slaktvikten. Ersättningen för detta är 20 öre upp. Skövde höjer smågrisarna med 50 öre.
I Danmark sänks grispriset 20 danska öre p g a julleveranserna börjar vara i slutfas. Tyska priset är oförändrat, men slutpriset vid internetauktionen vände uppåt 2 cent i veckan.
I Sverige fortsätter försäljningen och leveranserna med oförminskad fart och både Ginsten, Scan och Skövde säger att det inte väntas någon avmattning vecka 50. Traditionellt har handeln annars köpt det de behöver till jul så här års.
I fjol skrev jag inför vecka 50 att julfesten är över och att priserna på slaktgrisar sänks kraftigt. Det är därför glädjande att i år kunna skriva att julfesten fortsätter och att det inte är något slakteri som sänker priserna. Vi har alltså en betydligt bättre situation i år än i fjol. Mycket beror den säkert på att priserna varit historiskt höga i Europa i höst och först nu börjat sjunka. Det torde således bli som vi skrivit tidigare att efter jul-priserna blir betydligt bättre i år än i fjol och att början av 2013 blir bättre än tidigare år. Detta framgår ju också av tecknade kontrakt, där första kvartalet visserligen är sämre än de följande, men påfallande bättre än tidigare år.
Grisgeneralen skriver i sin blogg att det är stora skillnader mellan leverantörerna, hur man lyckats i sina förhandlingar, även inom samma slakteri. Ca tre kronor. Han frågar sig om den högre prisnivån i höst är priset för att få kontrakt för 2013? Ginsten säger den här veckan att man håller kvar vid att tillämpa sin officiella notering, när nya kontrakt tecknas. Det är således stora skillnader i taktik för att få grisar att slakta 2013. Men vi ser också av slaktstatistiken att nästan alla slakterier förlorar slakt, medan det endast är ett som ökar slakten. Det är Ginsten med sina officiella priser! Lika behandling kanske uppskattas?!
Jag föreställer mig också att kostnaden för att teckna kontrakt är lägre hos Ginsten än hos andra slakterier. Ingen stor organisation med inköpare som reser runt och förhandlar, borde rimligen bli något öre mer på grispriset.
Den här veckan har jag ätit två julbord, så efter nu tre veckors festande på utställningar, pressvisningar och ett jubileum, känns det nästan skönt att det kommer snö som behöver skottas. Agromek är inte bara nya prylar, utan också mycket god dansk mat. Vid invigningspartyt var vi 1275 gäster vid sittande bord. Vid EuroTier var det kanske dubbla antalet gäster vid invigningen, eller mer, men gående bord. 16 identiska matstationer och en mängd andra bord att ta mat från. 8 kockar hade som enda uppgift att skära upp kalvköttet. Det var en imponerande fest och det gick åt många grisar och nöt den kvällen. Trots storleken på festerna hade inget sparats på att göra dem till matupplevelser. Det är inte bara vi i Sverige som försöker vara bästa Matlandet. Sanningen är väl att vi är förhållandevis långt efter många andra länder, men jag tycker nog att vi på god väg att bli bättre, inte minst därför att det tävlas i kokkonst och standarden på restaurangerna är bättre nu än förr.
I veckan bjöd Livsmedelsföretagen, LI, på pressvisning av nya produkter för julbordet, samt givetvis information, som att priset på julskinka halverats på 30 år. Samma gäller prinskorv. Julmusten är dock värre, den är 66 % billigare än 1982.
Skrämmande är inte bara det låga priset på slaktgrisar, som en följd av prisraset på maten och då även julbordets läckerheter. Var fjärde anställd jobbar i livsmedelsföretag som går med förlust. Det är inte heller bra för framtiden.
Det här vill Livsmedelsföretagen ändra på genom information. Pressvisningen av innovationer, som nya korvar och pastejer och inte minst Scans nya julskinka av rapsgris, är ett led i försöken att få konsumenterna att köpa kvalitet och betala för bra mat. Pressvisningen resulterade också i bra inslag i massmedierna och jag hoppas att LI fortsätter, och utvecklar, det påbörjade initiativet. Det finns mycket att göra på det här området om branschen enas om det. Det är ingen dyr reklam, t o m riktigt, riktigt, billig, sett till utdelningen! Inbjudningarna till medierna borde utökas även till bloggare, som numera svarar för en stor del av opinionsbildningen inom skilda områden. Att få alla att skriva mer om mat och råvaror, borde vara en av branschens viktiga uppgifter.
Scan har alltid varit ledande med sina pressvisningar om nya matvaror och då främst gjorda av gris. Scan har årliga pressvisningar inför grillsäsongen och julen. De har alltid varit välbesökta av mediafolket och gett stor utdelning i spalterna.
Årets fest vill jag nog, trots allt annat, utnämna JordbruksAktuellts 50-årsjubileum i torsdags. Där hade inget sparats, inte på någon del av arrangemanget, eller julbordet på Frimurarelogen i Örebro. Allt i arrangemanget var perfekt, i detalj, som det anstår ett mediaföretag där medarbetarna har varit på minst lika många fester som jag och sett vad som går att göra kring god mat.
Det är roligt med riktigt perfekta fester, som man kommer ihåg länge! De fina produkter som vår svenska livsmedelsindustri och våra duktiga kockar tillverkar blir positiva minnen som inspirerar och engagerar.
Det finns mycket vi kan göra för att utveckla och sprida information om Matlandet Sverige! /LG 121207Marknadskommentarer, slakterier
Scan och SLS
Vi slaktar och styckar enligt plan.
Det är fortsatt julprodukterna som drar försäljningen, i övrigt är det relativt oförändrat.
Vill skicka en stor eloge till alla transportörer som gör ett fantastiskt jobb ute i snöovädret!
Måndag v 51 återställer vi viktintervallet för bäst betalda till 75 kg - 96,9 kg.
Läget och noteringen på smågris är oförändrat nästa vecka.

KLS Ugglarps
Marknaden är oförändrad jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson:-Det har varit en bra vecka i försäljning och produktion och det ser fortsatt bra ut nästa vecka.
-Vi höjer grispriset 20 öre, som kompensation för att vi sänker slaktvikterna.
-Vi har nu tecknat en del kontrakt för 2013. Samma officiella pris till alla och lika behandling.

Dalsjöfors Slakteri
Magnus Lagergren: -Marknaden är oförändrad sedan förra veckan. Vi har överskott på slaktgrisar och balans för smågrisar.

Skövde Slakteri
Tommy Ögren: -.Veckans försäljning har varit lika bra den här veckan som tidigare. Och kanske ännu mer intressant, det ser inte ut att bli någon avmattning vecka 50, som det ofta blir just inpå julen.
-Allt säljs mycket bra med undantag för benfria raden, som varit trögare än tidigare. Karrén går också bra, som falska revbensspjäll.
-Tyvärr kommer det förvarningar om att priserna är på väg ner i Tyskland. Vi säljer till Tyskland varje dag och hör och märker av prisbilden. Fläsktvåan är således ev på väg ner, vilket inte är så kul.
-Ett trevligt inslag i veckan var Ulf Elfvings reportage i P4 från Östermalmshallen, Segers (M Seger Eftr. Kött & Ost) uppmärksammades för julskinkan av Guldgris. Man bredde på ordentligt om Guldgrisen och framhöll att skinkan är god, saftig, marmorerad, osv. Något som verkligen gladde oss, som levererat den.

Spotmarknaden.se
Per Karlsson: -

Österbottens Kött (Atria)
Stefan Saaristo: -Det ser ut att bli en normal julförsäljning. Det är balans i slakten och överskott på smågrisar

Danish Crown
De europeiska marknaderna är förhållandevis lugna denna vecka. Vi ser en press på både skinka och framändar, men vi håller fast en god försäljning till dock svagt vikande priser på den europeiska marknaden. Vår försäljning av kotlett och karré är stabil och till oförändrade priser.
Bacon säljs stabilt till engelska marknaden och vi har god avsättning för både ryggkött och skinka.
Avsättningen till tredje land är oförändrad jämfört med senaste veckan. Försäljningen är stabil till Kina, medan det är lugnt i ryska handeln.
Vi närmar oss nu slutet på julhandeln till industrikunderna. Detta betyder att det extra tillägget på priset med 20 øre nu upphör. Vi införde tillägget i slutet av november.

Marknadskommentarer från grisföretagare
Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: Priserna på griskött i Europa är pressade. En del länder som Tyskland och Holland har haft sänkningar, medan andra länder som Danmark har höjt avräkningspriset. Sverige ligger i stort sätt på oförändrat avräkningspris.
Trots en oviss tid och med fortsatt höga foderpriser, ser många länder på en positiv prisutveckling på griskött de närmsta åren.  Den slutsatsen gör jag även av den svenska marknaden.
På en griskongress i Berlin för några veckor sedan trodde många experter på en sänkning av foderpriset med upp till 20 %. Det är bara sojan som kommer att ha en bristsituation det närmsta halvåret fram tills nya skördar kommer in. När sänkningarna kommer att slå igenom för vår del är svårt att säga, troligen under kvartal två 2013.
Balansen på griskött i här hemma verkar vara bra. Det är idag en stor efterfrågan på det svenska köttet och kommer troligen vara det ett tag. Är det så att vi behöver 2.5 - 3 miljoner svenska grisar för att hålla en bra balans på marknaden här hemma, så börjar det bli dags att bygga. Så vi inte riskerar att komma under den kritiska gräns när allt rasar väldigt fort.  
De senaste veckorna har jag blivit kontaktad av inte mindre än sex lantbrukare som är mitt uppe tillståndsarbete och annat för att utveckla sin grisproduktion. Detta gläder mig oerhört mycket.

Bloggat:
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Stora prisvariationer
Grisföretagare har berättat om sina priser på slaktgrisar. Det skiljer tre kronor mellan olika leverantörer, till samma slakteri, med en topp på ca 18,50 kr. Är det så hos alla leverantörer och vid alla slakterier?
Vad beror skillnaderna på? Kvalitet, precision i leveranser, eller ett pris för att få ett avtal för 2013?
I butikerna är det ännu större skillnader på priserna för grisköttet. 159 kr för skinka av rapsgris, 75,90 för Pigham. Kotletter av rapsgris 40 kr dyrare än Pigham.
Ska rapsgrisen rädda Scans dåliga affärer. Grisföretagarna får en försvinnande liten del av priset på rapsgrisens mervärde i butikerna.
Prövade en nyhet från Dalsjöfors, kryddad och nätad fläskkarré, klar för ugnen. En fin produkt.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Vildsvin på hjärnan
Det har blivit alldeles för många vildsvin i landet. Därför jagade 500, de flesta gubbar, vildsvin i skånska Göinge. Vildsvinen är dock eftertraktade, som nu till jul för skinkan. Ett slakteri vid Kalmar har självservice för lämning av skjutna vildsvin till slakt. De är också utmärkta försöksdjur och snart kanske vi kan köpa Volvo i lyxutförande med vildsvin i bilklädseln. Nu hoppas vi att Skånes SD-ledamot i miljö- och jordbruksutskottet ska rösta för reglerad vildsvinsstam och växande blågul produktion av animalier.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Har vi nått smärtgränsen?
Svenska uppfödningen av djur är så liten, att det finns risk för att viktiga basfunktioner, som att bevara god djurhälsa är försvårad. Om vi köper in djur, ökas risken att få in sjukdomar. Slakteriers tummande på den gemensamma certifieringen av grisar är oroande. Jag har förståelse för uppfödares kritik mot att en stor administrativ överbyggnad ska betalas av allt färre bönder. Nu är det kanske också en tidsfråga när Sverige tappar sina tilläggsgarantier, som har gjort det möjligt att ställa krav på frihet från vissa sjukdomar hos införda djur.

Bloggar du om grisar?
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan. /LG

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
gris@agrar.se


Grispriserna vecka 50

Partipriset
Scans industripris (tidigare partipris) är gått upp till
22,97 kr 11 juni. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp

Slakteri Viktgr kg v 50 v 49 v 48 v 47
Spotmarknaden Sva flexibla 18,00 18,00 18,00 18,00
Ginsten Slakteri 65-85 17,35 17,15 17,15 17,15
Lövsta Kött - 17,00 17,00 17,00 17,00
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,50 16,50 16,50 16,50
Dahlbergs 71-88,9 - 16,10 16.10 15,90
Dalsjöfors Kvalitet 68-99,9 15,25 15,25 15,25 15,25
Skövde Slakteri 72-96,9 15,00 15,00 15,00 15,00
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 14,60 14,60 14,60 14,60
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Scan 72-93,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Eko-grisar
Scan Krav 75-96,9 - - - -
Scan Ekologisk 75-96,9 - - - -
Gröna siffror =Ökning Röda = Minskning Oförändrat.
a) Grisarna säljs till svenska slakterier. OBS! Du betalar frakten till slakteriet. Priset är medelpris av vad olika köpare på marknaden vill betala just nu.
Slaktsvin, Norden, noteringar* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med t9,20illhörande ordinarie veckoleveranstillägg.

Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 50 v 49 v 48
14,03 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 12,20 12,40 12,40
26,65 Nortura 67,1–90,0a nkr 22,98 22,98 22,98
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
13,63 Atria Premium+ 78 – 98 euro 1,58 1,58 1,58
14,67 Snellman 80–105 euro 1,70 1,70 1,70
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktgrisar, garantipris (lägsta pris, vecka)
Slakteri med
offentliga garantipriser utöver individuellt avtalade. Garantipriser som regleras via kontrakt förekommer.
- - - -

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 50 v 49 v 48 v 47 v 46
7 dec Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,89 Tyskland 1,73 1,73 1,78 1,83 1,83
30 nov jämförbara**
17,00 Italien - - 1,975 2,006 2,058
16,66 England - - 1,936 1,954 1,955
15,58 Tjeckien - - - - 1,810
15,48 Danmark - - 1,799 1,758 1,758
15,27 Spanien - - 1,774 1,793 1,807
14,86 Tyskland - - 1,726 1,776 1,776
15,18 Polen - - - - 1,764
14,66 Frankrike - - 1,703 1,739 1,706
14,38 Irland - - 1,671 1,671 1,671
14,35 Belgien - - 1,667 1,717 1,729
14,14 Österrike - - 1,643 1,694 1,694
14,09 Holland - - 1,637 1,714 1,714
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.Prenumerera på GRIS!
Fakturera dig själv genom att trycka på någon av knapparna nedan. Skriv ut fakturan. Prenumerationsavgiften finansierar även @-GRIS

Slaktsvin, futurepriser Hannover 2009
Mån 24 aug 30 juli 21 juli 24 juni 17 juni
Sep - 1,560 1,560 1,567 1,556
Okt - 1,455 1,455 1,484 1,470
Nov - 1,440 1,440 1,486 1,463
Dec - 1,425 1,425 1,455 1,460
Jan - 1,350 1,350 1,390 1,395
Feb - 1,450 1,450 1,490 1,490
Mars - 1,470 1,470 1,495 1,495
April - 1,525 1,525 1,525 1,525
Maj - - - - -
Juni - 1,525 1,525 - -
Juli - 1,525 1,525 - -
Aug - - - - -
Futurepriserna är i € per kg slaktad vikt på svinmarknaden i Hannover, enl Alm. Brand Henton.

Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
5 dec
28 nov
21 nov
14 nov
Utbud
2400
3430
3030
3150
Sålda
2400
2470
2190
3150
Medelpris, euro
1,78
1,76
1,84
1,89
Lägst
1,76
1,74
1,82
1,88
Högst
1,79
1,77
1,85
1,91
Medelpris, skr
15,15
15,15
15,87
16,34

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,30 kr, galtar 5,30 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 50 v 49 v 48 v 47
Tallhöjden Fri vikt, klass 11,00 11,00 - -
Knorrevången Fri vikt, klass 10,60 10,60 10,60 10,60
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,30 9,30 9,30 9,55
Dalsjöfors 58% 9,75 9,75 9,75 9,75
Spotmarknaden Fri vikt, klass* 9,00 9,00 9,00 9,00
KLS Ugglarps 140- 8,70 8,70 8,70 8,70
Dahlbergs 140- - 8,60 8,60 8,60
Ginsten 140,1 kg- 9,30 9,30 9,30 9,30
Skövde 140- 8,00 8,00 8,00 8,00
Scan 140- 7,50 7,50 7,50 7,50
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 7,50 7,50 - -
Knorrevången oflådd 7,00 7,00 7,00 7,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 5,30 5,30 5,30 5,55
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård

SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com
Suggor 11 kr - Galtar 7.50 kr/kg

Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka.
Suggor 10,60, galtar 7,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 50 v 49 v 48
10,00
Danish Crown 129,9 kg- dkr 8,70 8,70 9,10
16,73
Nortura Fri vikta nkr 14,43 14,43 14,43
Finland
7,59
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
5,43
Österbottens Fri vikt, E euro 0,63 0,63 0,63
5,17
Spotmarknaden Fri vikt, E euro 0,60 0,60 0,60
Tyskland
12,16
ZNVG 56 % euro - - -
Galtar
8,85
Danish Crown 109,9 kg- dkr 7,70 7,70 8,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 49 v 48 v 47 v 46 v 45 v 44 v 43
Pund
10,62
10,64
10,72
10,76
10,70
10,69
10,71
Dollar 6,60 6,64 6,72 6,79 6,70 6,62 6,66
Euro 8,62 8,61 8,63 8,65 8,55 8,59 8,67
Dansk 1,15 1,15 1,15 1,16 1,14 1,15 1,16
Norsk 1,17 1,17 1,15 1,17 1,16 1,16 1,16
Yen 8,01 8,08 8,14 8,40 8,38 8,28 8,32
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Klass, kr/kg v 51 v 50 v 49 v 48
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg - 21,50 21,50 21,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg - 21,30 21,30 21,30
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg - - 21,30 21,30
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg - 21,50 21,00 21,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Slakteri 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg - 570 570 570
SLS (Scan)
Plus 30 kg - 550 550 550
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
Spotmarknaden        
30 kg5, säljare begär 680 680 680 680
30 kg5, köpare betalar 520 520 520 520
Finsk smågris 30 kg, köp 85,22€ 85,22€ 85,22€ 85,22€
Dansk smågris 30 kg6 sälj 550 kr 550 kr 550 kr 550 kr
Dansk smågris 7 kg6 sälj 317 kr 317 kr 317 kr 317 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - brist brist brist
KLS Ugglarps - balans balans balans
Skövde Slakteri - brist brist brist
Dalsjöfors Slakteri - balans balans balans
Dahlbergs Slakteri - - brist brist
Ginsten - brist brist brist
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 50 v 49 v 48 v 47 v 46
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
274
Basis 7 kg 239 246 246 239 239
474
Basis 30 kg 413 419 419 410 410
280
SPF+Myc 7 kg 244 251 251 244 244
480
SPF+Myc 30 kg 418 424 424 415 415
285
SPF 7 kg 248 255 255 248 248
485
SPF 30 kg 422 428 428 419 419
990
Økologi 30 kg 861 869 884 874 874
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
846
25-kilos 730 730 730 730 730
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
638
Klass S40, 30 kg* 74 74 74 74 74
Tyskland
491
ZNVG 28 kg - 57 57 57 57
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v 46 v 45 v 44 v 43 v 42
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.

Avelsdjur, dräktiga utslagssuggor
Köpare betalar Ålder v 50 v 49 v 48 v 47
Spotmarknaden 12 veckor 3000 3000 3000 3000