Swedish Meats sista operativa år började nervöst men repade sig
Referat i tidningen GRIS från Swedish Meats regionmöte i Örebro 070228

-Vi följde vår strategiplan för 2006 ganska exakt, där huvuduppgiften var att hitta en partner. Vi lyckades samtidigt hålla ett genomsnittligt högre avräkningspris än de senaste fem åren och ändå få ett hyggligt ekonomiskt resultat. Styrelsen föreslår 37,5 öre per kg grisslakt och 13,10 per smågris i efterlikvid.

-Men året 2006 var ingen enkel resa, sa Håkan Carlsson, styrelseledamot i Swedish Meats, när han sammanfattade fjolåret vid regionmötet i Örebro. Det var jobbigaste året jag varit med om.

-Köttdivisionen gick mycket bra i fjol, med vinst på 300 mkr, men förädlingen var en besvikelse.

-Avräkningspriserna var de bästa på fem år, men prisbilden var tveksam i början av året, men det slutade bra. När vi summerade året var avräkningspriserna 2006 de bästa på fem år. Vi kunde hålla uppe priserna under hösten när övriga Europa sänkte. Förutom att vi fick ett bra avräkningspris genomsnittligt, hämtade vi in på det tyska priset och matchade t o m det tyska priset.

-Bokslutet blev hyggligt, men kunde vara bättre. Det finns flera jämförelsestörande kostnader i bokslutet, 47 mkr kostade strukturförändringarna i syd, med bl a personalreduktioner. Men vi hade fokus på kostnaderna och i slutet på året gjorde vi upp med finnarna.

SLP bra men Skånekött blev besvikelse
-SLP fick en bra avslutning på året, men början var ingen höjdare. Det var riktigt oroligt för oss i styrelsen ett tag, men det är positivt att vi inte tappat slaktdjur.

Dotterbolag och intressebolag visade bra resultat, undantaget är Skånekött som blev en stor besvikelse och visade negativt resultat. Skånekött blev inte vad trodde när vi köpte.

-Vi har omsatt totalt 10 038 milj sek, en ökning med 13 %. Ökningen kommer från ökad ägande i dotterbolag och delvis höjda priser. Swedish Meats minskade slaktvolymerna något under 2006 vilket var negativt för omsättningen.

Bruttobidraget är 34,6 %, ungefär som året tidigare. Finansnettot är minus och hamnar på -64 mkr. Vi hade för dyra lån. I nya Scan AB har finska finansieringen sänkt kostnaderna väsentligt. Kostnaden för kapitalet har sjunkit med 17 mkr när HK gått in och finansierat. Det är en av synergieffekterna vid sammanslagningen.

Investerar i Pärsons i Halmstad
-Vi har investerat 125 mkr, varav 21 mkr är i SLP Pärsons. Det är investeringar i nya skivningsmaskiner i Halmstad, inget i Helsingborg. Det som finns i Helsingborg, som ska läggas ner, är bara skrot.

-Vi hade olika uppfattning i styrelsen om värdetillväxten hos HK, men analytikerna har haft hyfsat rätt, akterna hade gått upp + 14 % per 26 februari. Senaste dagarna har det varit viss nedgång efter den globala börsoron.

-Styrelsen har lagt förslag till vinstdelning med 5 % ränta på insatserna vilket blir 23,6 mkr och 3 % ränta på emitterade insatser vilket blir 5,3 mkr. Styrelsens förslag initialt för efterlikviden är 37,5 öre per kg slakt och 13,10 kr per smågris. Totalt föreslår styrelsen att 140 mkr delas ut som efterlikvid. Suggringar föreslås få 43,30 kr per sugga.

-Vi är dock inte fastlåsta för hur efterbetalningen ska betalas. Lammproducenterna har väckt frågan om inte omsättningsbaserad efterlikvid är bättre än efterlikvid per styck. Efterlikvid per styck premierar inte kvalitet. Hos lammproducenterna är det stora skillnader i kvalitet hos lammen.
Lars-Gunnar Lannhard

Minnesanteckningarna från regionmötet