Se
film
Fylkesman Sigbjørn Johnsen, som förrättade invigningen, och Kristin Ianssen, Norsvins styrelseordförande, vid datortomografen. Så här kan en gris se ut på skärmen efter scanningen, som tar 15 sekunder. Bilderna kan vridas i olika vinklar för att se detaljer från olika håll.
Datortomograf ger möjlighet till språngvisa avelsframsteg i Norge

11 mars invigdes en ny teststation för galtar vid Hamar i Norge, som fått namnet Norsvin Delta. (Delta som en avelspyramid.) Där används för första gången i världen en datortomograf i avelsarbetet, för att se in i grisen och välja ut egenskaper. Nu kan Norsvin på nästan samma sätt som man gör vid urval på exteriöra egenskaper, se på grisen inuti. Inte heller inuti är alla grisar lika. Granskningen kan göras ända in på molekylnivå.

Tekniken med datortomografi ger möjlighet att omedelbart ändra inriktning på aveln. Egenskaper som tidigare krävt t ex syskontester och mer eller mindre osäkra beräkningar, eftersom syskon inte är helt lika, kan nu analyseras och fastställas omedelbart. Nordsvins syskontester avvecklas därför i sommar. Så snart som grisen är scannad och bilderna är avlästa, vet man om grisen ska stanna i aveln, eller skickas ut bakvägen till slakteriet. Vissa egenskaper kan förbättras med 17 % hos lantras och 30 hos duroc, jämfört med med gårdagens urvalsteknik.

Äntligen en Särimner på riktigt!
Det betydligt snabbare och säkrare avelsurvalet hänger samman med att det är grisen själv som analyseras, inte syskon eller avkomma. Att föda upp syskon att dessikera tar lång tid och säkerheten är lägre. Säkerheten med datortomograf blir lika hög som om galten själv styckas. Men en styckad gris kan ju inte användas igen. Det kunde endast gudarna i Valhall, där Särimner slaktades och åts upp varje kväll, för att nästa morgon stå i boxen livs levande igen för att åter slaktas till kvällen.

Användningen av datortomograf i aveln kan liknas vid den fornnordiska myten, men nu efter tusentals år äntligen på riktigt. Norsvins alla Särimner sövs i sina boxar, transporteras till dagens högteknologiska Valhall, där den stoppas in i tomografen. Sedan styckas galtarna i småbitar på datorn och när det är gjort vaknar grisarna ur sin sömn igen och är livs levande, redo att bli far till 20 000 smågrisar runt om i vår värld. Dvs de som blir utvalda som fäder. De övriga slaktas för gott.

Avel är som bekant en förändring som normalt sett tar lång tid och det är endast i undantagsfall som avel förbättras språngvis. Mutationer och korsningar är exempel på möjliga språngvisa avelsförbättringar. Användning av datortomograf för att se sådant man inte kunnat se inuti grisen tidigare, innebär således en språngvis utveckling av aveln. Avel på egenskaper som tagit mycket lång tid, kan nu göras mycket snabbare.

Tre stationer blev en
Teststationen Norsvin Delta är en sammanslagning av tre galtstationer i Norge. Att slå samman dem var en nödvändighet för att kunna använda datortomograf. Den nya stationen har byggds intill den gamla vid Bjørke utanför Hamar. Den gamla byggnaden i Bjørke ska i fortsättningen användas som karantän och de två övriga två galtstationerna säljs.

Datortomografen står i ett rum mitt i stationen. Galtarna sövs i sina boxar i ett väntrum, läggs i en vagga och transporteras med travers i taket till tomografen. Det tar 15 – 20 sekunder att ta 1 000 röntgenbilder, skikt, av grisen från tryne till svansrot.

Bilderna analyseras i en dator, på en gråskalebild, där svart är luft, ljusgrått är fett, mörkare grått är kött eller organ, samt vitt ben. Bilden är sammansatt av alla skikt och blir tredimensionell. Den kan vändas och granskas från alla riktningar på datorskärmen. Då grisen kan betraktas från olika håll, ökar informationen väsentligt. Det går även att göra delförstoringar, olika slag av bildanalys och mycket annat. Bilden kan sparas för framtida bruk och jämförelser, vilket inte är möjligt med en styckad gris. Om några år kan forskarna gå tillbaka och titta på dagens grisar, t ex om man söker efter egenskaper som förändrats.

Ökat antal testade galtar
3 500 galtar ska testas per år, 1 700 duroc och 1 700 - 1 800 lantras.. Det är en ökning från 2 500.  Endast lantras och duroc ska testas. Inte hampshire, som kommit till Norge från Sverige på senare tid och används av den norska privatslakten. Inte heller yorkshire, som vi svenska har avelsansvaret för.

En konkret användning av tomografen blir att ta fram en idealgris vad gäller intramuskulärt fett och hög smaklighet. I duroc, faderrasen i norsk kooperativ grisproduktion, är huvudinriktningen på aveln köttkvalitet. Ett mål är att duroc ska ska bli den perfekta fadern till slaktgrisarna, så att inte SP2 behövs. Det förenklar aveln en hel del.

Hela investeringen vid Norsvin Delta uppgår till dryga 26 mkr. Nortura bekostar 75 % av byggnaden, medan Norsvin tar 25 % samt inredningen. Kostnaden för datortomografen, 4 milj nkr, betalar Nortura och Norsvin 50-50. För Nortura reduceras kostnaden, när de två överblivna gamla galtstationerna blir sålda. Det var norska kooperativa slakten som byggde även de nuvarande stationerna på sin tid, även den vid Bjørke, som nu blir kontor och karantän.

Det ser ut som en händelse att den nya galtstationen, med världens mest avancerade avelsteknik, blev klar till Norsvins 50-årsjubileum i mars. Det är en jättepresent till jubilerande Norsvin, som vi ska gratulera oss själva med, som nye vd Rolf Ole Tomter, sa vid invigningen.

Byggnaden är uppförd av Gråkjær, glasfiberarmerade inredningen är från Jyden, ventilationen från Skov och torrutfodringen är från DalTec. Alla danska företag. Utfodringsstationerna är Osborn. Silorna från svenska Mafa.

Utfodring sker med torrt foder och i faser. Fasutfodring kommer i Norge och därför bör även teststatonen ha det. DalTecs utfodringssystem klarar fyra foder till varje foderstation. /LG 080313

Nu vill amerikanarna ha fodereffektiva norska grisar

Små besättningar på 3 000 till 5 000 suggor läggs ner

Tillbaka till Senaste Nytt