Strategi vid slaktanmälan kan vara orsaken till tyska sänkningen

Vid Danske Svineproducenter blev man också överraskad över den stora sänkningen av det tyska grispriset. Man har även inhämtat en förklaring från Tyskland. Den kan vara den här:

Pristrenden i Tyskland är positiv sedan några veckor och de tyska uppfödarna har hållit igen på slaktanmälningarna för att förhoppningsvis få ett ännu bättre pris. Priset har ju gått upp mer eller mindre varje vecka.

-När det gick upp för grisuppfödarna denna vecka att priset kanske inte skulle gå upp som väntat, då anmälde man sina slaktgrisar. Följden blev ett stort antal grisar anmälda till slakt, så många att volymen inte kunde sugas upp av marknaden. Noteringen sjönk som en sten.

De tyska grisuppfödarna rasar dock över slakteriernas stora sänkning, särskilt som varje öre behövs för att få de kraftigt röda siffrorna i griskalkylen mindre röda.

Det är nu osäkert vad som sker med tyska noteringen vecka 16.

Kommentar: Jag erinrar mig att det förekommit någon liknande situation i Tyskland något tidigare år. Om en strategi vid slaktanmälningar är orsaken, bör noteringen ganska snabbt återhämta sig. Det är då inte fler grisar på marknaden, utan snedfördelning av slakten över veckorna.

När ISN säger att det kan bli tuffa tag mellan slakterierna och uppfödarna efter den här prissänkningen, så är även detta något som förekommer då och då. Det är inte bara i Sverige vi har synpunkter på slakteriernas noteringar. /LG 080404

Tyska grisuppfödarna överraskade över prissänkningen

Tillbaka till Senaste Nytt