En av tio grisar i EU har salmonella 10,3 %, mer än var tionde gris som slaktas i EU för humankonsumtion var infekterad med salmonella 2006 och 2007. Variationen mellan länderna är från 0 till 29 %. Proven är uttagna vid slakterier och representerar 80 % av grisslakten. Då salmonella hos en gris kan kontaminera köttet från flera, kan det vara ännu mer kött som är smittat. Det framgår av en rapport från The European Food Safety Authority (EFSA). Typhimurium och Derby är två av de vanligaste typerna av salmonella och konstaterades i 4,7 resp 2,1 % av grisar använda till livsmedel. I länder med många fall av dessa typer, registrerades även många fall av andra salmonellatyper. Salmonella är den i storleksordning andra största födoämnesburna sjukdomen i Europa, med 160 649 smittade människor 2006. Det är 35 smittade per 100 000 innevånare. Salmonella drabbar hårdare eller mildare, men för barn och gamla kan sjukdomen vara mycket farlig. Den typiska situationen vid smitta är att köttet kontaminerar andra råvaror i köket under beredningen av maten. Strikt hygien i köket är därför nödvändig vid hantering av kött. (För oss i Sverige gäller det således framför allt importerat kött som dock ska vara salmonellafritt vid import enligt svenska undantagsregler i EU. Men någon garanti finns inte. I veckan rapporteras över 700 salmonellasmittade i USA, där salmonellakontaminerade tomater tros vara orsaken. ) Antalet positiva lymfprov var för Sverige 6 (4 Typhimurium 2 Infantis), Danmark 80 och Tyskland 325. Norge hade 1 positivt. (Finland inte nämnt i tabellen). Inget swabprov på kött till konsument testades positivt i Sverige och Slovenien. Danmark hade 10 positiva. (Alla länder är inte med i jämförelsen.) De siffror som EU presenterar betraktas som stora och EU vill nu sätta in åtgärder för att minska förekomsten av salmonella i kött. EFSA /LG 080630 Läs även: Frågor och svar om salmonella hos slaktgrisar i Sverige Norsk rapport |
|||