![]() |
|||
Rapporterade grisbesättningar med salmonella perioden 1968 - 2006. Observera: Utbrottet i Norrköping 2003 p g a av foder från lantmännen (S. Cubana). Källa: SVAs zoonosrapport 2006. |
|||
Frågor och svar om salmonella hos slaktgrisar i Sverige En undersökning av slaktgrisar inom EU samt Norge har genomförts under ledning av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA. Undersökningen visar att 1,3 % av de testade svenska grisarna bar på salmonella i deras tarmlymfknutor. Glädjande nog så gjordes inga fynd i de svabbprover1) som togs på slaktkropparna. Finland var det enda land som klarade sig helt utan fynd av salmonella. 1. Är resultaten överraskande? Resultaten är inte överraskande utan bekräftar det vi länge känt till, dvs att förekomsten av salmonella ute i svenska grisbesättningar är mycket låg. 2. Kan konsumenterna känna sig trygga med svenskt griskött? Konsumenterna kan känna sig trygga. Samtliga svabbprover som togs var negativa. Svabbprover tas på slaktkroppen/köttet och är ett mått på hur god slakthygienen är. Grisar som är positiva för salmonella i prover från lymfknutor är alltså inte det samma som att grisköttet är smittat. 3. Hur kan vi veta att förekomsten i Sverige är låg? Sedan 60 och 70-talen har förekomsten av salmonella hos svenska grisar minskat drastiskt (se figur). 4. Hur såg resultaten ut i övriga EU? Totalt inom EU så var var tionde gris positiv i lymfknutorna. I Danmark var siffran 7,7 % Norge 0,3 % och i Finland 0 %. Spanien, Portugal, Luxemburg och Storbritannien hade de högsta värdena och låg på mellan 20 och 30 %. Svabbproverna visade att Sverige inte hade några positiva prover medan Danmark låg på 3,3 %, Storbritannien 13,5 % 5. Vad händer om en gris påvisas ha salmonella i lymfknutorna? Grisen kasseras och en utredning startas ute i den besättning varifrån grisen kommit. Besättningen spärras omgående och får inte skicka grisar till slakt. Slaktdjursleveranser får inte ske förrän nya prover visar negativt resultat efter det att smittan bekämpats. 6. Vad betyder det att grisarna har salmonella i sina lymfknutor? Lymfknutorna är en del av kroppens immunförsvar och har till uppgift att fånga upp och ta bort främmande ämnen i kroppen, t.ex. skadliga bakterier som salmonella. Det tyder på att salmonellabakterier sannolikt finns eller har funnits i den besättning som grisen fötts upp på. 7. Om en gris har salmonella i sina tarmlymfknutor, betyder det att salmonella finns i köttet? Salmonella behöver inte finnas vare sig i köttet, grisens tarm eller träck bara för att bakterier hittas i lymfknutor. Lymfknutorna blir inte livsmedel utan tas bort i samband med slakten. 1) Svabbprover är då ytan på slaktkropparna stryks med tussar av gasväv. Resultaten ger ett mått på slakthygienen och är i fallet salmonella ett bättre mått på livsmedelssäkerhet/konsumentsäkerhet än prover från lymfknutor. Sten-Olof Dimander Veterinär Lantbrukarnas Riksförbund Läs även: En av tio grisar i EU har salmonella |
|||