Sverige har fjärde sämsta grispriset i EU
trots (tillsammans med) internationell partner

Scan höjer 15 öre nästa vecka. Trots detta har vi nästan lägsta noteringen i Europa, som på Swedish Meats tid, innan vi fick en internationell partner. Det är nu två år sedan grisupproret.

Den faktiska betalningen för grisar till slakt stiger raskt i nästan hela EU, medan betalningen i Sverige stiger långsamt och ibland går bakåt. Danmark är suveränt sämst på att betala uppfödarna för slaktgrisar, sedan kommer Finland och Irland och på fjärde plats från bottennivån nu Sverige, av EUs 27 länder.

Det här är alltså faktisk betalning, när alla offentliga tillägg och privat överenskomna tillägg är inräknade. De senare är ibland betydande. Därmed förstår vi också att de uppfödare som enbart har standardavtal ligger mycket sämre till.

Den relativa försämringen av svenska prisnivån är ingen plötslig eller oväntad utveckling. Tendensen har funnits länge. Vid Grisföretagarnas stämma frågade jag Magnus Lagergren vart han gör av alla pengar, eftersom Scan rimligen måste gå kanonbra och finansiera även HKScans dåliga finska affärer. Men några extra tillskott till HKScan förnekade han att Scan levererar.

Tabellen över faktisk betalning grundar sig på varje lands fem största slakteriers slakt och utbetalning för slaktgrisarna, så siffrorna är inte enbart Scans. Men Scan är definitivt med i kalkylen med betydande inflytande. Det är bara att läsa innantill vad uppfödare får för grisarna i varje land.

En minst sagt rimlig prisnivå för svenskt griskött borde vara EUs medelpris, när vi har EUs bästa griskött med tanke på djuretik, höga kostnader för stallar, och salmonellafrihet, en i dagarna het dansk debatt. Men EUs snittpris är 16,13 skr. I Sverige betalas slaktgrisen 1,10 kr lägre!!! Alltså mycket mindre, för en bättre gris.

Det måste vara ett rejält svenskt nederlag, när våra dyrbart uppfödda grisar betalas mycket sämre än grisarna i 24 av 27 EU-länder. Det är inkl länder med t ex 20 000-suggorsbesättningar och mer i öst, länder som vi förknippar med sämre miljö för grisarna.

I Grekland betalas griskött med 18,46 skr, Rumänien 18,04 skr. 9 länder i EU betalar över 17 skr. Hälften av alla länder i EU betalar över 16 skr. Då talar vi fortfarande om faktisk betalning, noteringarna är som regel lägre. Som exempel kan nämnas att Scans notering v 29 låg ca 70 öre under svensk faktisk betalning.

Även i tabellen över noteringar ligger Sverige på bottennivån i sällskap med Danmark. Om någon planerar ett nytt grisuppror (förra var vecka 32 2006), ta med finnar och danskar i kampanjen! I Finland är uppfödarna också mycket upprörda och överlägger med regeringen om handlingsplaner för att få upp grispriset. Nästa möte är i början av augusti. Även danskarna behöver moraliskt stöd, även om de har sin säkerhetsventil öppen vid sin södra gräns mot Tyskland, där det snart passerar fler grisar än spritturister.

Hur var det man sa för ett par år sedan, när Swedish Meats inte kunde hålla det svenska grispriset uppe, utan man behövde samverka med ett större internationellt inriktat företag?

1. Har vi ett bättre grispris idag tillsammans med HKScan, internationellt sett, än ett fristående Swedish Meats skulle kunnat åstadkomma?

2. Vem stödjer vem i HKScan? Får vi någon hjälp att sälja köttet på export, när svenska köttpriset nu är i botten?

3. 16 - 17 kr före eller efter semestrarna, vad som sagts spelar snart ingen roll. Eftersläpningen i Sverige är snart omöjlig att hämta in med 15 öre eller något mer varannan vecka.

4. Är det möjligt med höjning i kronor i stället för ören, som sas tidigare? Det är nu julslakten detta kan gälla, eftersom mer än halva året gått?

5. Vad är det som gått snett?

Italien visade i veckan i alla fall att 1,30 skr är möjligt att höja på en vecka. Det är mer än 15 öre! /LG 080725