Skarpt angrepp på dansk byråkrati vid Agromeks invigning
Ansökningar om utbyggnad av grisstallar ligger obehandlade ända sedan 2006. Tusentals ärenden ligger på hög, när en dryg månad återstår till 2009. 2013 är det förbjudet att ha grisar i många av dagens stallar. Det är stagnation i hela grisnäringen, som drabbar hela samhället och även exporten av griskött, stallteknik och maskiner.
Agromeks ordförande Peter Hansen gick till våldsamt angrepp mot dansk byråkrati i sitt välkomsttal när Agromek öppnades. Det skarpaste tal som hållits från en talarstol på länge. Större delen av Peter Hansens välkomsttal ägnades åt denna enda fråga.
På första parkett satt livsmedelsminister Eva Kjer Hansen.
-Det gör mig bedrövad, att det danska samhället behandlar en yrkesgrupp så här illa, sade Peter Hansen. 73 danska kommuner har under 2007 och 2008 fått in över 3 000 ansökningar från lantbrukare som vill utvidga sina staller, eller bygga nytt. Endast 24 % av dessa ansökningar har avgjorts till oktober. De flesta av de ansökningar som avgjorts, har avgjorts under 2008.
Endast 10 av Danmarks 73 kommuner har kommit fram till hälften av inkomna ansökningar. Halva antalet återstår när 2009 snart är slut. I två kommuner har man inte klarat av några ansökningar alls ännu. 0,0 % är färdiga!!
-Jag tvingas konstatera att i min hemkommun, Sønderborg, har man endast lyckats klara av 2 av 34 ansökningar, sa Peter Hansen.
-Det här är endast några få exempel på hur kommunerna behandlar sina lantbrukare. Många ansökningar kommer snart att fira 2-årsjubileum på kommunernas skrivbord, sa Peter.
En del ansökningar är ännu äldre. För två år sedan behandlades ansökningarna på länsnivå. Det fungerade inte heller och för att få bättre flyt i behandlingarnas ansökningar flyttades de ut på kommunnivå, där lokalkännedomen är bättre. Kommunerna övertog således en del obehandlade ansökningar. De ligger i en del fall fortfarande kvar i högarna på skrivborden.
-Kära livsmedelsminister! Jag är nödd att säga det rent ut till dig. Det här är inte tillräckligt bra, sa Peter med eftertryck. Det är skamligt att danska samhället behandlar danskt lantbruk, och danska familjer på landsbygden, på det här viset. Ta med mitt budskap till hela regeringen, som har medansvar för att miljöbehandlingarna inte fungerar.
-Jag är säker på att något liknande inte skulle vara möjligt vid behandling av andra yrkesgrupper i samhället.
I den här stilen fortgick större delen av Peter Hansens välkomsttal, som till största delen handlade om hur dansk animalieproduktion lamslagits av byråkratin i det danska samhället. Han menar att det inte enbart är kommunerna som inte fungerar. Det är samma tröghet i hela byråkratiska systemet, från oprecisa regler, till dåliga datasystem.
Är det för lätt att klaga
-När ansökningarna om ev utbyggnader är klara, är det allmänheten som sätter in bromsen. I Danmark finns en miljöorganisation på ca 1 000 medlemmar, som systematiskt överklagar alla miljöärenden och ytterligare förlänger väntetiden för lantbrukare som vill bygga ut. Alla överklaganden har blivit en ytterligare belastning. Överklaganden sker utan konsekvenser, även när det är överklaganden av karaktär av ofog. För lantbrukare får dessa överklaganden svåra konsekvenser, ofta kraftigt fördyrande.
-Det är kanske för lätt att klaga på utbyggnader, menar Peter.
Det är inte bara lantbrukarna som berörs. Byggsektorn står utan jobb, när inga ansökningar blir klara, slakterierna minskar sin slakt när äldre uppfödare pensionerar sig och nya djuruppfödare inte kan ersätta de som slutar, foderindustrin minskar sina leveranser, lönsamheten på lantbruken ökar inte, skattekronorna flyter inte in. För landsortskommuner är situationen allvarlig.
-Vi minskar även vår konkurrenskraft internationellt, sade Peter Hansen. Ny teknik kan inte utprovas så mycket som behövs på hemmaplan, innan den exporteras ut i världen. Danska maskintillverkare är beroende av att det finns många lantbrukare som bygger ut och använder senaste teknik och har synpunkter på den nya tekniken.
-Många danska grisuppfödare måste bygga om sina stallar före 2013. Då är det förbjudet med de stallsystem som finns på många grisgårdar idag. Snart är det 2009 och endast två år kvar att bygga om stallarna. Men tillstånden ligger i högar på kommunernas skrivbord.
Läs hela Peter Hansens välkomsttal
Ny teknik ska minska byråkratin
Livsmedelsminister Eva Kjer Hansen sa i sitt tal när hon öppnade Agromek, att hon hoppades ny teknik ska lösa grisproduktionens belastning på omvärlden.
-När det finns lösningar, kan det bli möjligt att ta bort en del av de begränsningar som nu gör det besvärligt att få igenom milöansökningarna enligt harmoni- och arealkraven, sade hon. /LG 081126