Därför har vi inte högre avräkningspris i Sverige!

I alla EU-länder betalar kunderna mer för det inhemska köttet. I Sverige betalar köttföretagens kunder något mer för styckade köttet, men knappast för charkprodukter och inte heller till restaurang och storhushåll. Därmed är det alldeles för liten del av grisen som köttföretagen får bra betalt för.

Således:

1. Nästan inga mervärden i charkprodukterna

2. Knappast något mer betalt från restaurang, storhushåll

3. För lite merbetalning på det styckade köttet

Får inte köttföretagen bra betalt för alla delarna på grisen kan man inte heller generera ett bra pris till grisföretagaren. Svenska köttföretag kan effektivisera och rationalisera ytterligare, men det genererar endast ören på avräkningspriset. Skall vi i branschen lyckas höja avräkningspriset 2 - 3 kr, vilket är möjligt och nödvändigt, måste köttföretagen få betydligt bättre betalt för alla delar på grisen.

Man kan göra en jämförelse med England (som också har underskott i den inhemska grisproduktionen och stenhård importkonkurrens), men där har man lyckats skapa mervärden med kampanjen ”Buy British”. Där finns två etablerade prisnivåer. En för det inhemska och en för det importerade och dessutom stora prisskillnader.

Detta har vi inte lyckats med i Sverige. Den del av grisen som vi lyckas få lite mer betalt för är alldeles för liten. Importen kommer att finnas, men den skall ”leva sitt eget” på marknaden.

Vi måste alltså skapa ett mycket tydligare ”köp svenskt” och därmed skapa bättre betalningsvillkor för grisföretagaren.

Anonym författare


Länk till: @-GRIS v 30


Tillbaka till www.grisportalen.se