Senaste nytt om priser
och marknaden

Snart kommer prishöjningarna även i Sverige!?
Såväl svenska, tyska, finska som danska priserna på slaktgrisar ligger stilla nästa vecka. I Sverige förbättras marknaden stadigt sedan några veckor, men priserna på helt kött i butikerna, lyckas inte väga upp det dåliga priset på charkråvara.
Många slaktare säger att det snart börjar röra på sig och Bengt-Göran Bengtsson, Ginsten, liknar utvecklingen på svenska marknaden för griskött vid att dra ur proppen i botten på en båt.
Det är god balans även på den tyska marknaden, men inte någon tendens till ökad efterfrågan som pressar priset uppåt, läser jag i en tysk kommentar.
Detta emotsägs dock, tycker jag, av veckans auktion på internet, där priset steg 3 cent till 1,57 €, 14,02 skr. Dvs med 3 cent till hela 6 cent över officiellt grispris, 1,51 €. Jag hoppas marknaden har rätt och kommentatorn fel!
Slakterierna och köttköparna i Tyskland har, liksom här hemma i Sverige, viss möjlighet att hålla prisnivån på den för dem själva en gynnsam nivå. Det är som bekant segt att få upp priserna, men lätt att få ner dem.
I veckan deltog jag vid Scans pressinformation i Stockholm (en hålls i Skåne) av nya produkter. Pressträffar hålls till jul och inför grillsäsongen varje år. Jag blev imponerad av att så många som 47 journalister deltog, (nära 60 deltagare totalt) och det var mer än fullsatt på restaurant Piren på Kungsholmen. De som deltog kom från många olika slags medier, allt från @-GRIS, dvs lilla ja, till bordsgrannen som skriver för landets utländska diplomater och anställda på ambassader.
-Jag skriver om god svensk mat, sa Alxexander Scarlat, sådant som kan förgylla måltiderna utanför Operakällaren och andra lyxkrogar, som vi måste gå till i tjänsten när vi representerar. Oxfilé och lax skriver jag alltså inte om.
-Men många på ambassaderna kommer från muslimska länder, där man dessvärre inte äter griskött.
Alla jag talade med under dagen var väldigt intresserade av matnyheterna och hade en positiv inställning till svenskt griskött. Grillat gris- och nötkött serverades i ett tält på kajen vid Mälaren. När gästerna gick hem hade de påsar med varuprover att tillaga och provsmaka hemma i det egna köket.
Dock inte nya Rapsgrisköttet, som kommer nästa år. Men nyheten bidrog nog till det stora intresset hos matjournalisterna.
Jag funderde över hur mycket värdet i pengar de 47 skriver för i sina medier, om man räknar om artiklarna till annonsutrymme. En halv miljon kr torde vara minsta tänkbara, räknat enbart på använt textutrymme. Men artiklar och reportage är värda mycket mer än annonser, sannolikt väldigt mycket mer. Minst 1 - 2 mkr, om jag ska vara försiktig. Särskilt inräknat den positiva inställning de besökande journalisterna torde ha när man även skriver om annat inom svensk grisproduktion.
Intressant, eller hur, för Matlandet!!
Hur gör vi i branschen för att ytterligare mångfaldiga sådana här mediahändelser, som egentligen är så enkelt som att gå och titta på, och smaka, och få information om, några korvar och köttbitar?!
Enkel mat är intressant. Grillning är ett folknöje för alla. /LG 110401








Löning, värme: Otimistisk stämning på EUs grismarknad
Stämningen är optimistisk på marknaden för slaktgrisar i EU. Tyskland höjde med 2 cent och holländska följde som väntat efter. Med sina 1,2 cent var belgiska höjningen något mindre än väntat. I England steg priset märkvart för andra gången i rad, med 2,4 cent. Således närmar sig det brittiska priset det spanska, som ligger i topp. I England väntar man mindre volymer grisar på marknaden de kommande veckorna, medan efterfrågan ökar i samband med de många helgdagarna i april.
Danska priset kunde inte fortsätta sin upptrend i veckan, utan stannade oförändrat. Följaktligen förlorade danska priset i förhållande till det tyska.
Redan nu ser vi den bittra eftersmaken på EUs inlagring av griskött under griskrisen. De sista partierna har knappt hunnit lagras in, förrän slakterierna börjar tänka på att börja tömma lagren i början av maj. Men först kommer våren med varmare väder och därmed starkare efterfrågan på griskött.
Tendens på tyska marknaden: Slakterierna kan placera större volymer griskött. I slutet av veckan, när lönerna är utbetalda och temperaturen är på väg uppåt, kommer konsumenterna att köpa de första grillprodukterna. Därför ser prognosen för priserna positiva ut. ISN 110331

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-

Marknadskommentarer, slakterier
Scan och SLS
Situationen på grisköttsmarknaden är den samma. Försäljningen av detaljer är bra, medan situationen på charkråvara fortfarande är ansträngd. Scans produktion följer plan och produktionen av grillprodukter är nu igång för säsongen.
Vi vill tacka alla leverantörer som besökte oss på Mila-mässan och gjorde den till en succé. Vi ser nu fram emot att träffa er alla igen bland annat på Grisföretagardagarna i Falkenberg i slutet av maj.
Noteringen för gris, sugga är oförändrad och smågris +30 kr/st.

KLS Ugglarps
Vi känner oss fortsatt försiktigt positiva. Både på detaljhandels- och industrisidan har vi aningen förbättrad avsättningssituation.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det går nu snabbt mot underskott, både för smågrisar och slakt. Vi har nu balans, men jag tror att det blir som att rycka ur bottenpluggen på en båt. När underskottet kommer, kommer det att fortsätta.

Dalsjöfors Slakteri
Magnus Lagergren: -Marknaden ser allt bättre ut, vilket den bör göra när vi närmar oss påsk.

Skövde Slakteri
Cato Gustafsson: -Det är nu balans både på slakt och för smågrisar. Vi går snabbt mot underskott. Ännu har det dock inte avsatt sig i höjda grispriser.

Spotmarknaden.se
Paw Mathiesen: -Avvecklingen av svensk grisproduktion börjar synas i utbudet, varför priserna är stigande.
 
Österbottens Kött (Atria)
Stefan Saaristo: -Slakt bra balans, smågrisar nära balans. Framåt sommaren kan det bli något överskott och väntetid.

HK Agri (HKScan)
Ulf Jahnsson: -Normal slakt och balans för smågrisar.
-Men vi väntar överskott på smågrisar till sommaren. Om det blir brist i Sverige, har vi smågrisar att sälja! Ännu är det dock ingen panik.
-Produktiviteten i produktionen av smågrisar ökar stadigt med knappa 1 smågris (0,8) per år. De bästa börjar ha 30 smågrisar per sugga.

Danish Crown
Marknaderna i Europa är oförändrade denna veckan. Framändar säljs till oförändrade priser. Bog och karré likaså. Kotlett säljer bra och marknaden har börjat visa positiva signaler när det börjar närma sig påskförsäljningen. Bacon i England visar också god efterfrågan och vi ser fram emot en positiv marknad.
Marknaderna i tredje land är oförändrade.

Marknadskommentarer, grisföretagare

Sveriges Grisföretagare
Per Karlsson: -AgriFood har gjort en undersökning om hur mycket ökade kostnader för djurvälfärd kostar EUs grisproduktion. Slutsatsen är häpnadsväckande. Rapporten säger att kostnader för djurvälfärd påverkar konkurrenskraften mindre än motsvarande kostnad för andra saker i produktionen, även om det kostnadshöjande beloppet är detsamma.
Vid kontakt med AgriFood är argumenten för resultatet inte kommunikativa och resultatet som rapporten visar inte möjligt att föra en konstruktiv diskussion om.
Det tydligaste exemplet på vilka konsekvenser svag konkurrenskraft ger är svensk grisproduktion. Inte heller det är något som AgriFood anser sig varken behöva eller kunna dra någon slutsats av.
Ska något positivt sägas om rapporten, är det att den är så långt ifrån verkligheten att den förhoppningsvis inte vinner någon politikers förtroende. Sveriges Grisföretagare har bemött rapporten och kommer att göra det på flera plan.
Grispriset i USA är stigande och närmar sig 2,5 dollar. Det är positiva signaler för svenska grisföretag, även om det inte stärker svensk grisproduktions konkurrenskraft.
Första april är rätt dag att starta grillen. Om ni inte gjort det innan, så gör det i kväll!

PS: Om du missade förra veckans kommentar, klicka HÄR!

Kalkyl integrerad besättning 100 suggor vecka 5 2011

Alla debattinlägg är inlagda HÄR, för att göra dem mer överskådligare.

(Här kan du som har ytterligare kommentarer till grismarknaden, vem som helst, göra dina inlägg! Maila till gris@agrar.se)

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
gris@agrar.se
Sänk dina
foderkostnader!
Flytande kokt potatis med 14 % ts är utmärkt som foderkomponent för slaktsvin och smågrisar vid blötutfodring. Vi erbjuder fodret till gårdar i området upp till 16 mil från Ödeshög. Mer info, klicka här!
Tala med Ewa tel 0705-82 99 77 olseneva@yahoo.se
@-GRIS 1 april 2011
Senaste uppdatering gjord 4 april 18,40
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!
Svinstallsinredning säljes
Boxar, Datamix 3000, tankar och pumpar i två foderkök, två Skara-silor, malanläggning.
0513-400 19, 073-733 32 43.

Grispriserna vecka 14

Partipriset
Scans partipris är från 7 mars
18,72 kr, en sänkning med 75 öre. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 14 v 13 v 12 v 11
Ginsten Slakteri 65-94,9 13,00 13,00 13,00 13,00
Skövde Slakteri 72-99,9 12,00 12,00 12,00 12,00
Dahlbergs 71-96,9 12,00 12,00 12,00 12,00
Spotmarknaden Sva 73-94,9 13,20 12,55 12,40 12,30
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 11,60 11,60 11,40 11,40
Dalsjöfors Kvalitet 77-101,9 11,90 11,90 11,70 11,70
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 10,80 10,80 10,60 10,60
Dalsjöfors Grund 77-101,9 11,40 11,40 11,20 11,20
Nyhléns & Hugos. avt flexibla 10,75 10,75 10,75 10,75
Scan 75-96,9 9,75 9,75 9,75 9,75
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Eko-grisar
Scan Krav 75-96,9 - - - -
Scan Ekologisk 75-96,9 - - - -
Gröna siffror =Ökning Röda = Minskning Oförändrat.
a) Grisarna säljs till svenska slakterier. OBS! Du betalar frakten till slakteriet. Priset är vad marknaden indikerar just nu.
Slaktsvin, Norden, noteringar* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med t9,20illhörande ordinarie veckoleveranstillägg.

Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 14 v 13 v 12
11,90 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 10,00 10,00 10,00
22,55 Nortura 71,1–77,0a nkr 19,96 19,96 19,96
12,50 HK Agri rybsgris 75 – 96,5b euro 1,40 1,40 1,40
12,05 HK Agri grund 75 – 96,5b euro 1,35 1,35 1,35
12,23 Österbottens 77 – 95 euro 1,37 1,37 1,37
13,21 Snellman 80–105 euro 1,48 1,48 1,48
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b 101001Finska.html ) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktgrisar, garantipris (lägsta pris, vecka)
Slakteri med offentliga garantipriser utöver individuellt avtalade. Garantipriser som regleras via kontrakt förekommer.
- -l - -

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 14 v 13 v 12 v 11 v 10
25 mar Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,48 Tyskland 1,51 1,51 1,49 1,49 1,42
30 mar jämförbara**
14,96 Spanien - 1,676 1,676 1,676 1,676
13,69 England - 1,534 1,508 1,463 1,458
13,68 Italien - 1,532 1,532 1,532 1,532
13,34 Frankrike - 1,494 1,492 1,490 1,486
13,17 Danmark - 1,475 1,475 1,448 1,422
13,00 Tyskland - 1,456 1,436 1,436 1,366
12,79 Belgien - 1,433 1,421 1,421 1,347
12,76 Tjeckien - - 1,430 1,406 1,404
12,57 Österrike - 1,407 1,386 1,386 1,314
12,48 Holland - 1,398 1,379 1,379 1,321
12,10 Polen - - - 1,355 1,352
11,82 Irland - 1,324 1,324 1,324 1,286
8,90 Sverige - 0,997 1,007 1,018 1,015
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
27 mar Land v 12 v 11 v 10 v 9 v 8
Skr euro euro euro euro euro
13,44 EU, medelpris 1,506 1,496 1,475 1,467 1,460
-
16,25 Malta 1,820 1,820 1,820 1,820 1,820
15,00 Portugal 1,680 1,680 1,680 1,680 1,660
14,84 Spanien 1,662 1,662 1,661 1,657 1,633
14,74 Bulgarien 1,651 1,659 1,655 1,646 1,641
14,37 Cypern 1,610 1,620 1,630 1,630 1,630
14,26 Grekland 1,597 1,614 1,614 1,642 1,673
14,04 Italien 1,573 1,569 1,569 1,586 1,612
14,01 Litauen 1,569 1,557 1,528 1,502 1,491
13,75 Tyskland 1,540 1,530 1,489 1,459 1,459
13,64 Rumänien 1,528 1,509 1,493 1,467 1,447
13,56 Finland 1,519 1,512 1,505 1,513 1,507
13,54 England 1,517 1,513 1,522 1,533 1,533
13,53 Luxemburg 1,516 1,516 1,502 1,482 1,482
13,50 Österrike 1,512 1,512 1,446 1,435 1,437
13,48 Lettland 1,510 1,557 1,535 1,482 1,489
13,47 Slovenien 1,509 1,464 1,444 1,460 1,405
13,37 Estland 1,498 1,497 1,497 1,465 1,425
13,26 Ungern 1,486 1,432 1,434 1,433 1,431
13,22 Slovakien 1,481 1,472 1,470 1,472 1,455
13,16 Tjeckien 1,474 1,444 1,443 1,438 1,409
12,94 Frankrike 1,450 1,450 1,440 1,430 1,400
12,94 Polen 1,450 1,419 1,412 1,404 1,391
12,35 Irland 1,384 1,387 1,347 1,349 1,347
12,33 Holland 1,381 1,381 1,324 1,332 1,333
12,28 Danmark* 1,376 1,347 1,306 1,306 1,306
12,23 Sverige 1,370 1,377 1,329 1,333 1,404
12,04 Belgien 1,349 1,363 1,305 1,310 1,309
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.

Prenumerera på GRIS!
Fakturera dig själv genom att trycka på någon av knapparna nedan. Skriv ut fakturan. Prenumerationsavgiften finansierar även @-GRIS

Slaktsvin, futurepriser Hannover 2009
Mån 24 aug 30 juli 21 juli 24 juni 17 juni
Sep - 1,560 1,560 1,567 1,556
Okt - 1,455 1,455 1,484 1,470
Nov - 1,440 1,440 1,486 1,463
Dec - 1,425 1,425 1,455 1,460
Jan - 1,350 1,350 1,390 1,395
Feb - 1,450 1,450 1,490 1,490
Mars - 1,470 1,470 1,495 1,495
April - 1,525 1,525 1,525 1,525
Maj - - - - -
Juni - 1,525 1,525 - -
Juli - 1,525 1,525 - -
Aug - - - - -
Futurepriserna är i € per kg slaktad vikt på svinmarknaden i Hannover, enl Alm. Brand Henton.

Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
30 mars
23 mars
16 mars
9 mars
Utbud
710
1100
952
700
Sålda
710
1100
952
700
Medelpris, euro
1,57
1,54
1,53
1,50
Lägst
1,56
1,53
1,53
1,49
Högst
1,59
1,56
1,55
1,51
Medelpris, skr
14,02
13,89
13,77
13,11

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 6,55 kr, galtar 3,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 14 v 13 v 12 v 11
Ginsten 140,1 kg- 6,00 6,00 6,00 6,00
Scan 140- 5,20 5,20 5,20 5,20
Dahlbergs 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
KLS Ugglarps 140- 4,80 4,80 4,80 4,80
Spotmarknaden Fri vikt, klass* - - - -
Nyhléns & Hugoson 140- 5,80 5,80 5,80 5,80
Skövde 140- 4,30 4,30 4,30 4,30
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,55 6,55 6,40 6,40
Dalsjöfors 58% 4,35 4,35 4,35 4,35
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 3,50 3,50 3,50 3,50
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,00 2,00 2,00 2,00
* Fritt Hörby. Priset är vad marknaden indikerar just nu.
** Fritt din gård

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 14 v 13 v 12
8,09
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,80 6,60 6,40
18,50
Nortura Fri vikta nkr 16,38 16,38 16,38
Finland
5,80
LSO (HKScan) Fri vikt, E euro 0,65 0,65 0,65
5,00
Österbottens Fri vikt, E euro 0,56 0,56 0,56
7,59
Snellmans Fri vikt, E euro 0,85 0,85 0,85
Tyskland
9,73
ZNVG 56 % euro 1,09 1,09 1,07
Galtar
6,90
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,80 5,60 5,40
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 13 v 12 v 11 v 10 v 9 v 8 v 7
Pund
10,16
10,22
10,35
10,29
10,29
10,39
10,33
Dollar 6,31 6,26 6,44 6,38 6,30 6,42 6,42
Euro 8,93 9,02 9,00 8,82 8,74 8,82 8,71
Dansk 1,19 1,19 1,20 1,18 1,17 1,18 1,16
Norsk 1,13 1,12 1,14 1,14 1,13 1,13 1,11
Yen 7,63 7,75 8,15 7,71 7,70 7,85 7,68
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Klass, kr/kg v 14 v 14 v 13 v 12
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg - 16,00M 16,00M 16,00M
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg - 15,00 15,00 15,00M
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg - 14,00 14,00 14,00M
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg - 12,50 12,50M -
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Slakteri 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg - 350 350 350
Dalsjöfors Bas, 30 kg - 315 315 315
Dalsjöfors Extra, 30 kg3 - 335 335 335
SLS (Scan)
Bis Plus 30 kg, beräkn. - 332 302 302
Bis Plus 30 kg, marknad - 332 302 302
Bas 30 kg, beräknad - 297 267 267
Bas 30 kg, marknads - 297 267 267
Nyavvanda, 9 kg - - - -
KRAV, 30 kg - - - -
Scan Ekologisk - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
Spotmarknaden        
30 kg5 480 480 480 480
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - överst överst överst
KLS Ugglarps - balans - -
Skövde Slakteri - balans balans överst
Dalsjöfors Slakteri - överst överst överst
Dahlbergs Slakteri - balans balans balans
Ginsten - balans balans balans
-
MarknadsavdragM
Skövde Slakteri - - - 20 kr
Dahlbergs Slakteri - - - 10 kr
Ginsten - 30 kr 30 kr 30 kr
KLS Ugglarps - - 25 kr 25 kr
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
3 Dalsjöfors Extra är en smågris med extra hög hälsostatus,
bl a PMWS-fri eller PMWS-vaccinerad
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 14 v 13 v 12 v 11 v 10
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
253
Basis 7 kg 213 206 206 200 194
427
Basis 30 kg 359 351 351 343 334
259
SPF+Myc 7 kg 218 211 211 205 199
433
SPF+Myc 30 kg 364 356 356 348 339
264
SPF 7 kg 222 215 215 209 203
437
SPF 30 kg 368 360 360 352 343
959
Økologi 30 kg 806 802 802 795 781
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
689
25-kilos 610 610 610 600 600
LSO (HKScan) euro euro euro euro euro
464
25-kg, Priimuus 52 52 52 52 52
Snellmans
526
Grund 30 kg A1* 59 59 59 59 59
Tyskland
455
ZNVG 28 kg 51 51 50 50 48
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
27 mar Land v 12 v 11 v 10 v 9 v 8
Skr euro euro euro euro euro
371 EU, medelpris 41,58 41,06 41,11 41,18 40,76
-
714 Malta 80,00 80,00 80,00 80,00 80,00
548 Italien 61,40 60,90 60,90 60,26 59,41
491 Slovakien 55,00 50,22 50,00 57,10 58,35
465 Sverige 52,11 50,99 48,91 47,18 45,66
460 Tjeckien 51,54 51,54 40,54 40,49 36,24
459 Tyskland 51,40 50,90 50,20 50,10 49,90
450 Finland 50,41 48,01 49,73 49,27 49,24
421 England 47,16 47,16 47,45 48,33 48,33
367 Spanien 42,19 43,12 48,88 45,70 45,43
366 Belgien 41,00 41,00 40,00 40,00 40,00
354 Danmark* 39,69 37,68 37,68 37,69 37,69
344 Estland 38,61 49,11 39,92 37,05 37,97
321 Ungern 36,05 25,90 35,50 39,34 34,99
321 Portugal 36,00 36,00 36,00 36,00 36,00
321 Holland 36,00 36,00 36,00 36,00 36,00
298 Luxemburg 33,40 33,40 32,90 30,90 30,90
266 Frankrike 29,80 29,80 28,40 29,00 28,20
217 Polen 24,41 23,97 22,65 21,62 21,44
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.

Avelsgyltor
Säljare Ålder v 14 v 13 v 12 v 11
Spotmarknaden 5,5 mån - - - -