200 medlemmar röstade om KLS försäljning av verksamheten till Danish Crown.

Tack för god affär, säger Mats Olsson till Svend Erik Sørensen, Danish Crown.
Med handslaget avslutades en 100-årig era för kooperativ slakt i Sverige

Enhälligt KLS-ja till Danish Crown

KLS extra stämma i Nybro sa 17 december 2007 enhälligt ja, både till KLS försäljning av operativa verksamheten till Danish Crown, till förslaget om likvidation av föreningen, samt till stadgeändringen som ger styrelsen mandat att ta bort insatsskyldigheten efter det DC tar över i slutet av januari eller början av februari.

Ytterligare en stämma krävs. Den hålls 3 januari.

Ca 200 av föreningens 2 800 medlemmar kom till Kristallen i Nybro, där extrastämman hölls. KLS ordförande Mats Olsson och vd Nils-Erik Johansson gick igenom köpeavtalet. Mats förklarade att stämman hade att ta ställning till förslaget i sin helhet, ja eller nej. Att utarbeta ett alternativt förslag tar 6 månader och det finns det inte någon som har tid med, förklarade han. Han kunde inte se någon annat realistiskt förslag än det som undertecknats med Danish Crown.

-Danish Crown är bra som aktör i vårt område och som konkurrent på hela svenska marknaden, sa Mats. Det är inte bra med en enda stor aktör, vilket syftade på Scan AB. Det är inte heller bra när en aktör blir ensam i ett område, då det inte blir någon priskonkurrens. Exempel var Norrland och Gotland. 

-Vi har haft förhandlingar med de flesta aktörer på den svenska slaktmarknaden, berättade Mats. Det har skett diskret. Men under slutskedet har en del aktörer själva gjort offentlighet åt förhandlingarna.

Tre representanter deltog från Danish Crown, Svend Erik Sørensen, direktör och chef för Danish Crowns sekretariat, Karsten Deibjerg Kristensen, direktör för hemmamarknaden, samt Erik Bredholt, ordförande för svineproducentudvalget. De svarade på KLS-medlemmarnas frågor om Danish Crown.

De tre från Danish Crown talade mycket om hur viktigt det var för Danish Crown att komma in på svenska slaktmarknaden för att få tillgång till svenskt kött, som de sa att de svenska köttkunderna kräver. De lovprisade också det svenska köttet och lovade bl a att ta tillvara den svenska kvaliteten bättre än andra slakterier gör idag.

-Vi har idén hur vi ska göra, utan att det går ut över kapaciteten, sa Karsten. Det gäller i första hand nötköttet.

Alla lovade att de svenska grisarna ska bli bättre tillvaratagna när Danish Crown kommer in på marknaden.

-I Sverige går inte alla delar av grisen att sälja till bra priser året om, men vi har tillgång till hela världen som marknad och kan placera de olika delarna där de betalas bäst. Det ger kanske inga stora pengar att sälja grisklövar till Kina, men mer än att sälja dem i Sverige, sa man.

KLS blir det slakteri som ska utvecklas och bli större i Danish Crowns regi. Något problem med att det ligger inne i staden Kalmar är inget problem. Vi har många anläggningar i stadsmiljö, sa de.

Danish Crown får med köpet två nötslakterier och två grisslakterier, i Skåne och Kalmar län. 

-Vi kommer att utveckla alla. Vi behöver dem i den strategiplan vi har, var beskedet.    

Att Danish Crown måste betala ett par kronor mer för slaktgrisarna per kilo i Sverige än i Danmark, är inga problem. Vi måste betala det pris som varje marknad kräver, sa man. Så är det i England, så blir det i Sverige. /LG 071217

Hela stämman, från början till slut

Svensk slaktkooperation avslutade en era i Nybro