Karsten Dejbjerg Kristensen får som ordförande i alla Danish Crowns slakt- och förädlingsbolag stort inflytande över svensk grisproduktion i framtiden.

Karsten Dejbjerg Kristensen ordförande
i alla svenska Danish Crown-bolag

Som vi meddelade redan förra veckan övertar Danish Crown i dag 4 februari över KLS, och Ugglarps Slakteri på fredag. Idag meddelades att Karsten Dejbjerg Kristensen blir ordförande i både KLS Livsmedel AB, Ugglarps Slakteri AB och Team Ugglarp. Han blir dessutom vd i Danish Crown Livsmedel AB, som är Danish Crowns svenska holdingbolag som ska äga de svenska slakteribolagen. Det är således Karsten som håller i alla trådar från Danish Crown, till de svenska bolagen. Inkl nya k-packen i Jönköping, som ska leverera till Axfood.

Ordförande i holdingbolaget blir Danish Crowns vd Kjeld Johannesen. I styrelsen ingår även Danish Crowns ordförande Niels Mikkelsen, vd i Danish Crowns grisköttsdivision Jens Haven Christiansen och flera toppnamn inom Danish Crown. Mats Olsson, ordförande i KLS ek för, samt Tommy Olsson, vd i Team Ugglarp, blir representanter från Sverige i holdingbolaget. Se övriga namn i pressmeddelandet nedan.
Som vi också tidigare meddelat fortsätter Jan-Erik Johansson som vd i Kalmar, i KLS Livsmedel AB och Thomas Olander i Ugglarps Slakteri AB. Tommy Olsson blir fortsatt vd i Team Ugglarp. Han är ju fortsatt delägare i Team Ugglarp till 49 %.

I pressmeddelandet i dag sägs att väldigt lite kommer att ändras i de övertagna bolagen till att börja med. Kontakterna med grisproducenterna ska t ex skötas av samma personer som tidigare.

Danish Crown uttalar dessutom glädje över att de nya Danish Crown-bolagen under årets inledning tagit nya marknadsandelar.

-Nu när vi är på plats i Sverige, ska vi gå igång med att utveckla den potential vi ser i den svenska verksamheten, säger Danish Crowns vd och holdingbolagets ordförande Kjeld Johannesen.

-Den svenska marknaden är strategiskt viktig för oss, säger han. Därför har vi formerat en stark styrelse i holdingbolaget.

KLS och Ugglarps är nu företag i en koncern som omsätter 55 miljarder skr och har produktion i Danmark, England, Sverige, Tyskland och Polen, samt levererar kött till praktiskt taget alla viktiga länder i världen.

Danish Crown Livsmedel AB har en omsättning på (2006 års siffror) 1 666 mkr, har 470 anställda, och en marknadsandel vad gäller grisar på 12,6 % och nöt 14,0 %. Det är Sveriges i storlek andra företag i slaktbranschen. Förutom slakterierna i Kalmar och Ugglarp finns charkfabriker i Malmö och Göteborg.

Redan tidigare har Danish Crown ett svenskt dotterbolag, Tulip AB, i Göteborg. /LG 080204

Se tidigare artikel om KLS och om Ugglarps