Varför har vi lägsta grispriset i EU?

Varför har vi inte högre avräkningspris på slaktgrisar i Sverige? Den frågan ställde jag i fredags i @-GRIS (inför vecka 30) och berättade att en grisföretagare på Malta får 5 kr mer per kg gris till slakt än en grisföretagare i Sverige. Så nära som på andra sidan Östersjön i Litauen får man 4 kr mer, i Estland 3 kr, i Italien 2 kr, och i Finland 1 kr mer. För att ta några exempel. Det gäller notering + offentliga tillägg och s k personliga tillägg, alltså faktisk betalning per kg gris, utbetalt belopp dividerat med slaktade kilon.

Den svenske grisföretagaren får 1,50 kr mindre för slaktgrisarna än alla grisföretagare i snitt i EU.

Det borde vara tvärt om, eftersom vi anser den svenske grisen är värd mer i Sverige och dessutom kostar väsentligt mer att föda upp p g a svenska särbestämmelser.

Det här är inte rimligt. Var finns felet? Vart tar pengarna vägen?

En delförklaring, menade jag, är att grisföretagarna i Danmark får 5 öre mindre än vi. Danmark har alltså något sämre betalning än Sverige, men mycket billigare produktion. Vi i Sverige har således den näst lägsta betalningen i Europa för slaktgrisarna, men vi har de högsta produktionskostnaderna.

Det är inte så konstigt att vi inte får någon ökad grisproduktion i Sverige!

Det har kommit flera kommentarer till mitt inlägg i @-GRIS. De som är grisuppfödare är väldigt förvånade över det låga svenska grispriset, för att inte säga frustrerade. En del tänker slita ut stallarna och sedan lägga ner produktionen. Andra berättar att det inte finns intresse för fortsatt uppfödning hos den yngre generationen, därför att lönsamheten är låg. En berättar om spräckta kalkyler trots det som nu borde vara högkonjunktur för grisköttet. /LG 090721

Kommentarer med förklaringar till låga prisnivån:

Svar 1: Mervärdena går inte att få ut på marknaden

Länk till: @-GRIS v 30

Tillbaka till www.grisportalen.se