-Tjänstefel inte kolla alternativ för avelssamarbete

-Norsvin och QG är inte eniga om hur vi ska efterleva vårt gemensamma avtal, men jag tror att vi finner en väg till enighet och att vi ska kunna fortsätta vårt avelssamarbete, säger Johan Andersson, vd för QG. Vi lever på en konkurrensutsatt marknad och måste därför optimera våra insatser för avelsarbetet. Vi måste få ut så mycket som möjligt av de pengar vi sätter in. Vi kan inte ha större forskning och utveckling än vi har behov av här i Sverige.

Norsvin ställer krav på utveckling av yorkshirerasen och QG ställer krav på utveckling av norska lantrasen.

-Svenska uppfödare är duktiga på att producera grisar till internationellt konkurrenskraftiga priser. Då måste vi inte minst ställa krav på avelsdjuren. Vi ställer krav på att även norska lantrasen utvecklas för svenska behov. Norska lantrasen måste få bättre hållbarhet, bättre överlevnad, bättre spenar och ökad kullstorlek, säger Johan. Vi ser givetvis norska lantrasen från det utgångsläge den är framavlad. Det är i en annan miljö än i våra svenska numera stora besättningar.

-Det här är fortlöpande diskussioner som vi för och jag kan inte se några problem för fortsatt samarbete. Vi har 4 miljoner grisar i samarbetet inom Nordic Genetics. Det är ett bra underlag. Inkl det norska samarbetet har den nordiska gruppen 6 miljoner grisar.

-Samtidigt måste vi se på vad som finns på annat håll. Det vore tjänstefel av oss i Nordic Genetic att inte inventera vad t ex Danavl har att erbjuda. Nordic Genetic måste ständigt utvärdera vad som avelsmässigt är bäst för de svenska resp finska grisuppfödarna. Jag vill inte förneka något, att vi tittar på dansk avel och har diskussioner med danskarna om avelssamarbete. Vi har alltid samtal. Det tillhör löpande arbetet att se till att svensk grisproduktion har det bästa avelsmaterialet. Men vi har inte kommit så långt som till några förhandlingar med danskarna.

-Vi har hållit på med att studera olika avelsalternativ sedan i somras när avtalet sades upp. Att vi inte gått ut till uppfödarna och meddelat dem att avelssamarbetet med Norge är uppsagt, beror på att vi i QG och Nordic Genetic inte sett något dramatiskt i att det blir omförhandlingar eller att vi tittar på andra alternativ än samarbete med Norge, säger Johan. Det måste vi göra.

-Det gäller både samarbete om enskild ras och alternativet hela paketet, där vi köper alla generna. Vi tittar som sagts på vad som är bäst och billigast.

-Jag hoppas, som sagt, att vi kan komma vidare med Norge. Det är huvudspåret. Där har vi även det numera danskägda slakteriföretaget KLS bakom oss. Ugglarp har del i Avelspoolen. Detta sagt, eftersom det inte finns någon koppling till dansk avel bara för att KLS numera är danskt, säger Johan. /LG 080923

Artiklar i ämnet:

Avtalet mellan Norsvin och QG om avel har spruckit!

Johan Andersson: -Tjänstefel inte kolla avelsalternativ

Heikki Hassinen: -Norsvin har inte heller följt avtalet

Rolf Ole Tomter: -Norsvin betalade för yorkshire från första dagen,
utan en enda droppe sperma