-Norsvin har inte heller följt avtalet

-Inte bara QG har brutit mot samarbetsavtalet mellan Norsvin och QG, Norsvin har också frångått det, säger Heikki Hassinen, vd för Finnpig i Finland. När avtalet var tecknat 2005 fick Sverige PMWS och det tog nästan ett år innan Norsvin började fullfölja sin del av avtalet, som innebär att Norsvin skulle köpa yorkshire från Sverige. Norsvin har även gått vid sidan av avtalet och förhandlat om yorkshire med Finnpig.

Heikki Hassinen försvarar QG i konflikten om det norsk-svenska avelssamarbetet. Det är inte ens fel att de två träter, menar han. Han tycker också att Norsvin tar för lite hänsyn till de båda samarbetsparterna i Sverige och Finland.

Heikki kan förstå Norsvins försiktighet, när det gäller att importera yorkshire från Sverige, sedan det konstaterats PMWS i Sverige. Men Norge hade också PMWS-fall och har det fortfarande. Ett år är lång väntan på att samarbetsavtalet ska börja fungera.

Självfallet kan inte QG satsa pengar på att bygga upp avelsbesättningarna för yorkshire i Sverige för det norska behovet, om det inte går att sälja generna till Norge. Självklart blev hela uppförökningen av svenska yorkshireaveln försenad.

En nagel i ögat blev också när Norsvin mitt under avtalsperioden, för lite över två år sedan, började förhandla med Finnpig om samarbete om utveckling av nordisk yorkshire.

-Det var inte snyggt gjort, säger Heikki.

-När nu avtalet mellan Norsvin och QG är uppsagt, måste vi tänka olika alternativ, säger Heikki. Vi måste inventera bästa väg för urveckling av aveln. Jag vill dock inte föra talan för de svenska grisproducenterna. Varje lands grisuppfödare måste ta ställning till det som är bäst för det egna landet. Avel är mycket viktigt för ett lands grisproduktions framgångar. Det är ett nationellt intresse, även om samarbete är viktigt.

-För Finnpigs del kan jag säga att vi inte är nöjda med den duroc som Norsvin erbjuder. Det har vi framfört många gånger till Norsvin, sedan flera år. Vi är inte nöjda med köttprocenten. Därför ser vi oss omkring efter alternativ. Vi har varit hos Danavl i Danmark och diskuterat duroc. Men vi är även öppna för andra lösningar.

Heikki svarar inte direkt på min fråga om QG och Finnpig varit i Danmark och diskuterat avelssamarbete som ersätter norgeavtalet.

-Vi har kontakter säger han. Men vi har inte kommit så långt i diskussionerna. Vi studerar aveln och tittar på siffror. Det finns mycket att titta på i en sådan är process. Vi tittar även på hela "paketet", där vi försörjs med danska gener.

-Att Danmark kan försörja oss med gener är helt möjligt, säger Heikki. Om importen görs på rätt sätt, klarar vi hälsoskillnaderna. Det är alldeles möjligt att importera gener även från andra länder i Europa. Vi har kollat den frågan sedan flera år, men vi har inte importerat.

-Från Sverige har vi importerat sperma nästan varje månad i 14 år utan problem. Det skulle fungera från Danmark också. Vi måste veta varifrån semindoserna kommer, suggorna måste testas mot PRRS och andra sjukdomar, osv.

-För 15 år sedan importerade vi levande avelsgrisar av hamshire från Sverige. Vi skulle kunna importera yorkshire också, men det är enklare att ta dem från Norge, som vi gör. Vi har helt enkelt inte behov av direkt import. I Norge är de testade i en karantänsbesättning. 50 % av finsk yorkshire kommer från Sverige, via Norge.

Om vad som händer med avelssamarbete med Norge i fortsättningen, är Heikki Hassinen inte lika optimistisk som Rolf Ole Tomter, Norsvin, och Ludvig Nilsson, ordförande i QG.

-Jag kan inte säga vad som händer, säger han. Varken vi eller Norsvin har gjort allt rätt i det norsk-svenska avelssamarbetet, men vi måste försöka fortsätta i alla fall.

-Vi försöker alla använda sjukdomar som vapen mot varandra. Svenska och finska bönder behöver den bästa genetiken. Vi måste komma ihåg att detta är det viktigaste. Därför kan jag inte säga mer om ev samarbete med den ena eller andra parten just nu.

Heikki är den här veckan på resa i Norge, tillsammans med finska grisavlare för att titta på norsk avel. Senare i veckan ska han träffa Norsvins vd Rolf Ole Tomter. /LG 080924

Artiklar i ämnet:

Avtalet mellan Norsvin och QG om avel har spruckit!

Johan Andersson: -Tjänstefel inte kolla avelsalternativ

Heikki Hassinen: -Norsvin har inte heller följt avtalet

Rolf Ole Tomter: -Norsvin betalade för yorkshire från första dagen,
utan en enda droppe sperma