-Norsvin betalade för yorkshire från första dagen,
utan en enda droppe sperma

I kontraktet mellan Norsvin och QG står: I händelse av smittsam sjukdom i något av länderna, kan ena parten bryta kontraktet omedelbart utan att det medför ekonomiska förpliktelser.

-Norsvin bröt inte kontraktet med QG när Sverige fick PMWS, t o m vid galtstationen Månseryd. Vi avstod dock från att ta emot yorkshiresperma från Sverige p g a smittläget, men vi betalade ändå avgiften per yorkshiregris, säger Norsvins vd Rolf Ole Tomter. Vi betalade vår avgift till QG under hela den period det var osäkerhet om smittläget. Från första avtalsdagen. Men vi tog inte emot en enda droppe sperma. Detta kan inte kallas avtalsbrott.

-QG var mycket nöjda med att vi gjorde detta. Vi betalade vår avgift, trots att kontraktet befriat oss från detta, därför att vi tyckte att det var så bra för våra båda länder att samverka om avelsdjur, spermaleveranser, samt forskning och utveckling.

-Jag tycker fortfarande att det är ett bra koncept med avelssamverkan mellan Norge, Sverige och Finland. Norsvin vill gärna fortsätta med detta samarbete, säger Rolf Ole. Vi har väldigt stora kunder i USA numera, just nu en på besök hos oss med 70 000 suggor. Det är intressant, båda marknaderna är krävande, men nordisk samverkan är mycket intressantare för avelns utveckling.

-Jag ser vilken styrka det är med nationellt avelsarbete i Norge. Norska grisproducenter är väldigt engagerade och intresserade av avel, eftersom de ser att avel ger resultat och pengar. Jag har stor tro på att svenska uppfödare är lika engagerade och önskar att de får ta del i diskussionen runt nordiskt avelssamarbete. Det finns förvisso många besättningsägare som är mycket intresserade och engagerade i avelsfrågorna i Sverige också, säger Rolf Ole.

-Det är synd att vi hamnat i den här diskussionen om avtalet mellan Norsvin och QG, men den vore till nytta om diskussionen kring avelsfrågorna tog ny fart i Sverige som en följd. Det är ett stort steg att ta, att inte ha en nationell svinavel.

-Jag vill också kommentera uppgiften om att vi skulle ha förhandlat om yorkshireavel med Finnpig bakom ryggen på QG. Det har vi inte gjort. Situationen var, att Sverige fått PMWS och vi behövde en alternativ kanal för yorkshiregener. Våra kunder tryckte på. En sådan faktor var att Avelspoolen inte fick den yorkshire vi utlovat, eftersom den skulle levereras från Sverige, som fått PMWS. Avelspoolen tyckte det var fel att betala avgiften för en annan yorkshire, än den som vi utlovat från Sverige. Avelspoolen förklarade sig dock nöjda om vi kunde hitta något hyggligt alternativ.

-Norsvin tog då kontakt med QG. Vi diskuterade om vi skulle försöka få gener från Finland. Det hade QG inget att erinra mot, eftersom man ändå inte kunde leverera yorkshire, samt som sagts, trots detta fick betalt för den sperma man inte behövde leverera. Det blev aldrig mer än en sondering i frågan med Finnpig, aldrig några förhandlingar.

När kontraktet skrevs 11 mars 2005 var det Norsvin och QG som var avtalsparter. När Nordic Genetic bildades, överfördes kontraktet mellan Norsvin och QG på Nordic Genetic. I dag är det alltså ett nytt kontrakt mellan Norsvin och Nordic Genetic som frågan rör sig om.

Rolf Ole Tomter, Norsvin, och Heikki Hassinen, Finnpig, har träffats idag och diskuterat nordiskt avelssamarbete.

-Vi har haft ett konstuktivt samtal i eftermiddag, säger Rolf Ole. Vi var överens om at fortsätta samtalen. /LG 080924

Artiklar i ämnet:

Avtalet mellan Norsvin och QG om avel har spruckit!

Johan Andersson: -Tjänstefel inte kolla avelsalternativ

Heikki Hassinen: -Norsvin har inte heller följt avtalet

Rolf Ole Tomter: -Norsvin betalade för yorkshire från första dagen,
utan en enda droppe sperma