|
|
|
|
 |
|
Nya konceptet är:
@-GRIS
för grispriserna och kortnytt
GRIS
för reportage, forskning, försök,
ny teknik, o dyl
GrisPortalen
för fördjupning, arkiv, info från annonsörer, senaste nytt, m m.
Läs mer
|
|
|
Tidningen GRIS introducerar nu (äntligen) sin hemsida. Vi fick bredband för några månader sedan och därmed är det möjligt att göra en hemsida värd namnet.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nya L100
i kraft
15 oktober
Djurskyddsmyndigheten har beslutat om nya L 100 och reglerna träder i kraft 15 oktober. Tvåmeterscirkeln tas bort. Tydligare regler om strömedel införs och om att grisar ska hållas lösgående. Det blir tillåtet att förse en kvadratmeter av liggytan med vissa typer av dränerande golv, som har upp till 50 % öppningsandel. Förändring ska ge en bättre djurhälsa men också en bättre arbetsmiljö för dem som arbetar med djuren. /LG 060911
Läs pressmeddelande
66 000 holländska
slaktsvin/vecka
säljs till Tyskland
Holland höjde priset på slaktsvin i veckan för att stoppa den rekordstora försäljningen till Tyskland. Nu säljs 66 000 holländska slaktsvin till tyska slaktterier.
Läs mer
Läs noteringarna för
slaktsvin
suggor, galtar
smågrisar
i Sverige och utomlands varje vecka i @-GRIS!
Länka här

Liv Forhaug
McKinsey & Company
Ica pressar
leverantörerna
mer än Lidl
Ica och Lidl har olika filosofi i sina satsningar på lågpris. Lidl behöver inte pressa leverantöerna lika hårt som Ica för att kunna sälja billigt.
Läs mer

Vår julskinka
rymmer redan
före jul i år!
Priset på julskinka i år högre utomlands, än i Sverige. Flera långtradare med julskinka har därför rymt från Sverige, redan långt före jul. Läs mer
|
|
|
|
|
|
|
|
Slaktsvin: Dalsjöfors 13,70
Suggor: Göran Eriks. 9.00
Smågrisar: SLP 18,55
Slaktsvin: 13 kr
Slaktsvin Sverige 14,80
Slaktsvin Tyskland 14,66
Smågrisar Sverige 590/gris.
OBS! Spotpriser fritt gård.
Slaktsvin 9,90 dkr, 12,27
Suggor 7,60 dkr, 9,42
|
|
|
|
Tipsa om
nyheter
Danmark visar
sitt jordbruk
på söndag
64 gårdar i Danmark håller öppet hus 17 september för att visa konsumenterna hur maten produceras. För barnen byggs halmborgar att leka i och de lovas få klappa grisar och kor och även mink. Även minkfarmerna visar upp hur djuren har det. Mer info: www.aabentlandbrug.dk
3 september höll danska lantbrukarna Farmer’s Brunch i Köpenhamn och visade upp danska råvaror och bjöd på dansk frukost. /LG 0609012
Swedis Meats
blir danskt!?
Inför Danish Crowns extra fullmäktigemöte 21 september, där man ska diskutera slakterikoncernens nästa femårs- resp tioårsplan, har ryktena kommit igång i Danmark om att övertagande, eller engagemang, i Swedish Meats ska finnas med i diskussionen. Frågan står dock inte på dagordningen, men det har inte heller stora andra frågor gjort, förrän dagen före sammanträdet.
Danska grisuppfödarnas organisation avråder Danish Crown på det bestämdaste att gå in i Swedish Meats.
Läs mer
Dansk rådgivning varnar för Swedish Meats
-Danska grisuppfödarna har inte råd att rädda Swedish Meats, vi avråder Danish Crown att engagera sig i den svenska grisproduktionen. Det säger styrelsen för Jysk Svinerådgivning genom ordföranden Erik Husted.
Därmed stämmer han in i föreningen Danske Svineproducenters (grisuppfödarnas organisation) uttalande i fredags. Källa: Landbrugsavisen /LG 060913
Konceptet öst
och Östersjön?
Danish Crowns ev intresse för Swedish Meats behöver inte vara att samarbete mellan två parter, utan kan ingå i en större strategisk satsning på östersjöområdet och östra Europa.
Läs kommentaren
14,80 15 kr
för svenska
slaktsvinen
till Tyskland
Per Karlsson, Boarp, har fått avräkningen för de första 220 slaktgrisarna till Tyskland och priset pekar på någonstans mellan 14,80 och 15 kr per kg. Men en utvärdering görs, för att få en rättvisande jämförelse med svenska priserna.
Läs mer

Därför behöver smågrisar värmelampa
Forskare vid Uppsala universitet och SLU har funnit en genetisk förklaring varför nyfödda grisar har sämre köldtolerans än andra nyfödda däggdjur och huttrar sig varma. Läs mer |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nya delägare i Ugglarp
med 10 friska miljoner
Två nya aktieägare träder in i Ugglarps Slakteri AB med tillsammans 30 % av aktiekapitalet. Aktiekapitalet utökas genom nyemission på 10 mkr. De två nya aktieägarna är Hans Bergengren, Hjularöds Gods, Hörby, som efter nyemissionen äger 20 % av Ugglarps Slakteri AB, samt Sten Dennow, som äger 10 %. Tommy Olsson förblir huvudägare med sina 70 %. Hans Bergengren har en grisproduktion på 5 - 6000 slaktsvin, som väntas gå till Ugglarp. /LG 060905
Pressmeddelande
Styrelsens ordförande Jan Persson. |
|
|
|
|
|
|
Norge och Danmark
ska separera sperma
Norsvin har inlett ett projekt med separering av grissperma tillsammans med Dansk Svineproduktion. Projektet leds vetenskapligt att det brittiska företaget Ovasort, sprunget ur universitetsmiljön i Bristol.
Den nya tekniken bygger på principen om att identifiera könsbundna proteiner på sädescellernas yta och med specifika molekyler klumpa samman de honliga X-kromosomerna. De hanliga y-kromosomerna kan därefter filtreras bort från sädesvätskan.
Sverige får använda tekniken via Norsvin.
Läs mer
Pressmeddelande Ovasort

|
|
|
Sydsvensk leveransbojkott till slakterierna hotar
Leverera till tyska slakterier i stället för svenska, särskilt vid brist på grisar i Sverige och med början redan denna vecka. Bygga upp långsiktiga relationer till tyska slakterier för långsiktiga leveranser, samt organisera transportkapacitet.
Det är exempel på vad de sydsvenska grisuppfödarna ska göra om inte slaktsvinspriset höjs.
Läs mer |
|
|
|
|
|
|
|
Sydsverige töms på grisar
Även riksföreningen Sveriges Grisproducenter ställer sig nu formellt bakom det sydsvenska grisupproret. -Planering pågår för att tömma Sydsverige på grisar pågår och vi räknar med kraftigt ökade leveranser till Tyskland. Läs mer |
|
|
|
|
|
|

Ica-chefen ger svar på tal:
Skärp er, vi importerar
ännu mera annars!
Handeln välkomnar mer svenskproducerad mat, men förutsättningarna är att producenterna förnyar sig för att motsvara konsumenternas krav på högre kvalitet och lägre pris. Det skrev Icas koncernchef Kenneth Bengtsson i en debattartikel i Dagens Industri i lördags. En vältimad artikel, när grisuppfödarna kräver mer betalt för den höga svenska köttkvaliteten. Läs mer
Prisfokusering hotar mångfalden
Handelns fokus på pris hotar mångfalden i butikerna och charkdiskarna, menar Agneta Dreber och Anders Rydeman, vd resp chefsekonom vid Livsmedelsföretagen, i en debattartikel i Dagens Industri. Det är därför märkligt att Icas vd Kenneth Bengtsson ifrågasätter industrins benägenhet att förändra sig.
-Procentpåslagen i handeln är ofta högre på svenska produkter än importerade, vilket innebär att mervärdet i svensk mat ökar handlarnas vinster, skriver de.
De ifrågasätter även om kunderna verkligen gillar EMV. Många anser i stället att EMV minskar valfriheten. Källa: DI. /LG 060914 |
|
|
|
|
|
|