|
|
|
|
 |
|
Nya konceptet är:
@-GRIS
för grispriserna och kortnytt
GRIS
för reportage, forskning, försök,
ny teknik, o dyl
GrisPortalen
för fördjupning, arkiv, info från annonsörer, senaste nytt, m m.
Läs mer
|
|
|
Tidningen GRIS introducerar nu (äntligen) sin hemsida. Vi fick bredband för några månader sedan och därmed är det möjligt att göra en hemsida värd namnet.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Danska grispriset
sänks 25 öre
Danska slaktsvinspriset sänks på måndag från 9,70 dkr till 9,50 dkr, vilket ca 25 svenska öre.
Lägre avgifter
för välskötta
livsmedelsföretag
Ordning och reda och bra hygienisk standard lönar sig, när kontrollanterna kommer på besök, enligt nya taxan från Livsmedelsverket.
5 7 stora kvar
i Europa, tror Vion
Vi står inför en våg av fusioner inom slaktbranschen, säger Vions vd Uwe Tillmann. En del slaktföretag är till salu och i framtiden blir det 5 7 större slakteriföretag kvar i Europa. Nu är det ca 20. Källa: Danske Svineproducenter /LG 061003
Dansk uppfödning
av mink gav 13 gånger
mer än grisar
Det var ungefär lika lönsamt att föda upp grisar, som att ha växtodling i Danmark i fjol. Men det gav 13 gånger mer, i snitt, att föda upp mink.
Leif Zetterberg
statssekreterare
hos Torstensson
Leif Zetterberg blir statssekreterare hos infrastrukturminister Åsa Torstensson i näringsdepartementet. Han var tidigare vd för LRF och är numera bonde i Bålsta, vid sidan av rader av styrelseuppdrag, från Västmanlands läns tidning till fastighetsbolag. /LG 061010
Jordbruksverket
övar beredskapen
9 - 13 oktober övar Jordbruksverket beredskapen vid ev utbrott av allvarliga smittsamma sjukdomar. En gård har fått mul- och klövsjuka (fingerat) och ca 70 personer vid myndigheter m fl ska agera. Läs mer
Gilde säljer
mer efter
skandalen
Norska Gilde har en säljökning på 3 % i år, trots mediaskandalen med E coli i våras. Köttfärs, som först utpekades som boven i E coli-dramat har ökat 10 %.
Det var till slut spekke-korv som spred E coli. Det spelar ingen roll vad man skriver, bara man skriver, är ett gammalt talesätt om PR. Slutet på E coli-historen blev gott och då blev tydligen allt gott. /LG 061004 Läs mer

Liv Forhaug
McKinsey & Company
Ica pressar
leverantörerna
mer än Lidl
Ica och Lidl har olika filosofi i sina satsningar på lågpris. Lidl behöver inte pressa leverantöerna lika hårt som Ica för att kunna sälja billigt.
Läs mer

Vår julskinka
rymmer redan
före jul i år!
Priset på julskinka i år högre utomlands, än i Sverige. Flera långtradare med julskinka har därför rymt från Sverige, redan långt före jul. Läs mer
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nya L100
i kraft
15 oktober
Djurskyddsmyndigheten har beslutat om nya L 100 och reglerna träder i kraft 15 oktober. Tvåmeterscirkeln tas bort. Tydligare regler om strömedel införs och om att grisar ska hållas lösgående. Det blir tillåtet att förse en kvadratmeter av liggytan med vissa typer av dränerande golv, som har upp till 50 % öppningsandel. Förändring ska ge en bättre djurhälsa men också en bättre arbetsmiljö för dem som arbetar med djuren. /LG 060911
Läs pressmeddelande
66 000 holländska
slaktsvin/vecka
säljs till Tyskland
Holland höjde priset på slaktsvin i veckan för att stoppa den rekordstora försäljningen till Tyskland. Nu säljs 66 000 holländska slaktsvin till tyska slaktterier.
Läs mer
Slaktsvin: Dalsjöfors 13,70
Suggor: Göran Eriks. 8.00
Smågrisar: Skövde 19,11
Slaktsvin: 13 kr
Smågrisar: Bis 18,50 kr
Slaktsvin Sverige 14,65
Slaktsvin Tyskland 13,29
Smågrisar Sverige 590/gris.
OBS! Spotpriser avser fritt gård.
Slaktsvin 9,50 dkr
Suggor 7,40 dkr
|
|
|
|
Slaktsvin bäst Italien
Slaktsvin sämst Danmark
|
|
|
|
|
|
|
|
25 öre billigare/gris
och mindre arbete
med FerkoFer
Vid Bollerup Lantbruksins-
titut har man prövat FerkoFer ströjärn. Besparingen är 25 öre prer smågris och minskat arbete. HB-status är oförändrd.
Läs mer
Två månaders slakt kallas tillbaka hos danskt slakteri
Ejby Slagtehus på Fyn i Danmark tvingas kalla tillbaka griskött från två månaders slakt, sedan 30 personer över hela landet fått salmonella typ DT 120. Källa: JyllandsPosten
75 % väljer svenskt
om det finns
Förtroendet för svenska råvaror är fortsatt stort. 3 av 4 konsumenter väljer svenskt, om det finns på hyllorna. 8 av 10 vill veta utrsprungsland, 4 av 10 föredrar lokalproducerat. Läs mer
Workshop om gödselteknologi 23 november
23 november hålls ett seminarium i Sabro, Danmark, om gödselteknologi och om hur ny teknik kan minska miljöbelastningarna från stallar och gödselspridning. Läs mer
Därför behöver smågrisar värmelampa
Forskare vid Uppsala universitet och SLU har funnit en genetisk förklaring varför nyfödda grisar har sämre köldtolerans än andra nyfödda däggdjur och huttrar sig varma. Läs mer
Läs noteringarna för
slaktsvin
suggor, galtar
smågrisar
i Sverige och utomlands varje vecka i @-GRIS!
Länka här
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Slakterierna svarar på
hallandsbrev II
Swedish Meats: Sämre grisaffärer nu än vid grisupproret
Swedish Meats blev först med att svara på hallandsbrev II. Möjligheten att betala 1 kr upp finns inte, grisaffärerna är sämre nu än vid tiden för grisupproret. Handeln och industrin söker sig andra inköpskanaler, utomlands och hos finansiellt svaga svenska aktörer (läs KLS).
Ginsten: Treårsavtalen håller nere slaktsvinspriset
Ginsten höjde 75 öre och kan inte höja mer f n. 1 kr i partiprishöjning motsvarar dock inte 1 kr på noteringen, utan 91,5 öre. Roger Olsson, Ginsten, är kritisk till att leverantörer till privatslakten fick dra tyngsta lasset i grisupproret, medan andra gömde sig bakom treårskontrakten. Han ger dock hallandsuppfödarna högt betyg för sitt initiativ.
Sammandrag av svaren på hallandsbrev II
Grisuppfödarna i Halland har alltså sänt ett nytt brev till de slakterier som inte höjt slaktgrisnoteringen minst 1 kr och frågar vilken förklaring man har till att höjningen av partipriset med 1 kr inte till fullo slagit igenom på noteringen.
Hela höjningen av helfallspriset ska ut till uppfödarna, understryker de. Hallands Grisproducenter frågar även om handelns inställning till att hela höjningen inte gått ut till uppfödarna.
Det halländska grisupproret startade med ett brev till alla slakterier om att slaktsvinsnoteringen måste höjas med minst 1 krona. Endast ett slakteri har höjt hela kronan, Dalsjöfors Slakteri i Dalsjöfors. Dalsjöfors har inte fått hallandsbrev nr 2. /LG 060927
Läs hallandsbrev II
Läs svaren (läggs ut när de kommer):
Swedish Meats, Skövde Slakteri, SLP, Ugglarps, Ginsten, Dahlbergs, Siljans Chark, KLS, Nyhléns
|
|
|
|
|
Nya delägare i Ugglarp
med 10 friska miljoner
Två nya aktieägare träder in i Ugglarps Slakteri AB med tillsammans 30 % av aktiekapitalet. Aktiekapitalet utökas genom nyemission på 10 mkr. De två nya aktieägarna är Hans Bergengren, Hjularöds Gods, Hörby, som efter nyemissionen äger 20 % av Ugglarps Slakteri AB, samt Sten Dennow, som äger 10 %. Tommy Olsson förblir huvudägare med sina 70 %. Hans Bergengren har en grisproduktion på 5 - 6000 slaktsvin, som väntas gå till Ugglarp. /LG 060905
Pressmeddelande
Styrelsens ordförande Jan Persson. |
|
|
|
|
Danska minkuppfödarna tjänade 13 gånger
mer än grisuppfödarna 2005
Danska grisuppfödarna tjänade i genomsnitt 71 000 dkr 2005, vilket inte är särskilt mycket mer än vad växtodlarna tjänade, men en förbättring från 2004. Det är väldigt litet jämfört med pälsdjursuppfödarna, som tjänade mer än 13 gånger så mycket, eller 950 000 dkr i snitt. Kobönderna tjänade 25 % av vad minkuppfödarna tjänade, eller 223 000 dkr.
Bästa resultatet bland grisuppfödarna hade smågrisproducenterna, därnäst integrerade och klart sämst specialiserade slaktsvinsproducenterna.
Investeringarna inom lantbruksnäringen är störst inom grisproduktionen, men det är också förslitningen av produktionsapparaten och därmed avskrivningsbehovet. Källa: Fødevareøkonomisk Institut. /LG 061002
Norge och Danmark
ska separera sperma
Norsvin har inlett ett projekt med separering av grissperma tillsammans med Dansk Svineproduktion. Projektet leds vetenskapligt att det brittiska företaget Ovasort, sprunget ur universitetsmiljön i Bristol.
Den nya tekniken bygger på principen om att identifiera könsbundna proteiner på sädescellernas yta och med specifika molekyler klumpa samman de honliga X-kromosomerna. De hanliga y-kromosomerna kan därefter filtreras bort från sädesvätskan.
Sverige får använda tekniken via Norsvin.
Läs mer
Pressmeddelande Ovasort


Ica-chefen ger svar på tal:
Skärp er, vi importerar
ännu mera annars!
Handeln välkomnar mer svenskproducerad mat, men förutsättningarna är att producenterna förnyar sig för att motsvara konsumenternas krav på högre kvalitet och lägre pris. Det skrev Icas koncernchef Kenneth Bengtsson i en debattartikel i Dagens Industri i lördags. En vältimad artikel, när grisuppfödarna kräver mer betalt för den höga svenska köttkvaliteten. Läs mer
Prisfokusering hotar mångfalden
Handelns fokus på pris hotar mångfalden i butikerna och charkdiskarna, menar Agneta Dreber och Anders Rydeman, vd resp chefsekonom vid Livsmedelsföretagen, i en debattartikel i Dagens Industri. Det är därför märkligt att Icas vd Kenneth Bengtsson ifrågasätter industrins benägenhet att förändra sig.
-Procentpåslagen i handeln är ofta högre på svenska produkter än importerade, vilket innebär att mervärdet i svensk mat ökar handlarnas vinster, skriver de.
De ifrågasätter även om kunderna verkligen gillar EMV. Många anser i stället att EMV minskar valfriheten. Källa: DI. /LG 060914
Tidigare sida med Senaste Nytt
vecka 40 2006 och tidigare |
|
|
|
|
|
|
|