|
|
|
|
|
Nytt Hallandsuppror!
Nu mot sänkt
grispris på måndag!
-Sänka 60 öre på måndag, man behandlar inte medlemmar och leverantörer så här! Hallands Grisproducenter har bestämt att en motaktion inleds omgående, där man anmäler grisar endast varannan vecka. Det skapar kaos i slakten och det uppstår kostnader med personal som inte har några grisar att slakta. Då är det bättre att inte sänka priset, säger Per Karlsson, på Hallands Grisproducenters vägnar.
Hittills har Skåne-Blekinge Grisuppfödare och Skaraborgs Grisuppfödare anslutit sig till upproret och därmed är mer än 50 % av svenska slakten berörd. En rundringning till övriga uppfödarföreningar pågår just nu.
-Aktionen är endast riktad mot de slakterier som sänker priset mer än 40 öre nästa vecka, säger Per.
-Vi har inte bestämt ännu, om vi ska anmäla grisar jämna eller udda veckor, säger Hans Carlsson, Hallands Grisproducenters ordförande. Men vi har bestämt att det endast ska gå att hämta grisar just den vecka de är anmälda till. Slakterierna ska inte kunna ställa över grisar till påföljande vecka. Då lastar vi inte ut, säger han.
-Både Magnus Lagergren och Sören Kvantenå försökte blidka nejsägarna till HKs köp med att lova fortsatt bra grispris. Då kan man inte, några dagar senare sänka 60 öre, säger han. /LG 061215
Swedish Meats sänker slaktsvin, suggor 60 öre
Partipriset sänks nästa vecka 60 öre. Swedish Meats sänker noteringen för slaktsvin och suggor med hela partiprissänkningen på en gång, dvs 60 öre på måndag. Smågrisarna följer också med.
KLS och Dalsjöfors sänker också 60 öre. Dalsjöfors med hänvisning till att man redan ligger så högt över Swedish Meats och att man gjorde sin stora insats när hallandsupproret krävde 1 krona upp. Privatslaktarna håller f ö sammanträde i kväll, för att se om något kan göras för att rädda svenska grispriset.
Finska slakterierna sänker inte alls. /LG 061215
Miljarder dkr för svensk
salmonellanivå i Danmark
Den danska regeringen och Dansk Folkeparti har mycket fasta planer på att dansk gris- och nötproduktion på sikt ska vara fri från salmonella och campylobacter. Det är en önskan även från dansk grisproduktion.
Det skulle öka dansk livsmedelssäkerhet och Danmark skulle kunna få samma salmonellastatus som Sverige, med särregler i EU. Det i sin tur skulle minska trycket från importerat kött med salmonella.
Inför Dansk Svineproduktions förhandlingar med Fødevarestyrelsen om en ny handlingsplan efter nyår, kastar dock Dansk Svineproduktion in handduken. Projektet är omöjligt, det skulle kosta miljarder, säger ordföranden Lindhardt B Nielsen. /LG 061214
Läs hela artikeln
Ja till HKs bud på
Swedish Meats
49 röstade ja, 26 nej vid Swedish Meats extra stämma i Stockholm dag, 13 december. Det innebär att Swedish Meats är halvvägs till Finland. Eftersom inte alla röstade ja till stadgeändringen, den om föreningens ändamålsparagraf, krävs en ytterligare en extra stämma 21 december. Om en tredjedel av fullmäktige röstar nej kan ändå...
Läs mer från stämman
Läs pressmeddelande
HKs bud nu 12,3 % röster
och extra ledamot!
Atriabudet var ett mycket väldigt vänligt bud för Swedish Meats andelsägare, visade det sig vid Swedish Meats stämma. Det förde med sig att HK, en vecka före dagens stämma, i hemlighet, ökade på sitt bud, så att Swedish Meats nu får 12,3 % av rösterna i HKScan, i stället för 3.
Det är röststarka k-aktier som nu Swedish Meats får, vilket betyder att antalet aktier och röster blir samma, 12,3 %.
HK plussade även på representationen i HKScans styrelse, så att Swedish Meats får...
Läs mer om HKs nya bud
30 % av aktierna behövs
för inflytande i HKScan
-30 % av aktierna och rösterna i HKScan är mer avvägt än 12,3 %, menar Gun Ragnarsson, Tvååker, efter dagens Swedish Meats-stämma. Hon är en av de 26 som röstade nej och hon röstade även nej till stadgeändringen. Den ger en andra chans och framför allt lite mer tid till eftertanke.
Läs hela intervjun
HK Ruokatalo steg 1
Danish Crown steg 2
13 december avgörs om Swedish Meats verksamhet, inkl hel- och delägda dotterbolag, bl a QG, blir en del av HK Ruokatalo. Det som diskuteras är det första steget att gå in i HK, men i verkligheten spekuleras i de inre kretsarna även steg 2, där Danish Crown går samman med HK och där även det 50-50-ägda Sokolow blir en integrerad del i företaget. Liksom HKs baltiska företag. Det blir ett östersjöföretag! Ju närmare dagen D, desto mer har de här tankarna framförts.
Fortsätt läs kommentarerna/spekulationerna
Danish Crowns vd
om europastrategin
-Danish Crown är inte aktivt i debatten om den svenska slaktstrategin. Vi har respekt för att Swedish Meats själva ska finna ut vad de vill göra med sitt företag. Danish Crown har en strategi för norra Europa, men jag vill inte gå in på några detaljer, säger Danish Crowns vd Kjeld Johannesen, tillika styrelseledamot i HK Ruokatalo.
-Det är korrekt att vi varit intresserad av Swedish Meats. Jag kan bekräfta att...
Läs hela intervjun
Atria bättrar
på budet!
Atria kom på måndagsmorgonen med ett förbättrat bud med röststarka K-aktier, som ger Swedish Meats leverantörer 10,8 % av rösterna i Atria, lika många röster som aktier. Vidare erbjuder man alternativa kontantbetalningar.
Erbjudandet har sänts till Swedish Meats styrelse och till Börsen i Finland.
Läs hela erbjudandet i Börsmeddelandet
Jämför med Atrias bud från 28 november
42 nej, 5 ja hittills
42 har hittills röstat nej, men nu 5 ja till att HK Ruokatalo köper Swedish Meats.
Läs lämnade kommentarer
Läs synpunkter från Ludvig Nilsson, ledamot i Swedish Meats förvaltningsråd
Läs synpunkter från ordföranden i Ring 65
Fler kommentarer till svaren läggs ut senare idag.
Nyheter på GrisPortalen:
Debattforum:
Säg din mening
Omröstning:
Rösta om HKs köp av Swedish Meats.
Ugglarps vill dubbla slakten
-Ugglarps Slakteri ska upp i en slaktvolym på 250 000 grisar per år, helst 300 000. Då kan slakten fördubblas, vilket är ett mål under närmaste treårsperiod, säger vd Thomas Olander. Samma sak gäller charken, även den ska dubblas.
Ugglarps slaktade 145 700 grisar 2005 och 15 300 nöt.
-Vi är nu enda privata slakteriet i Sydsverige. Övriga ligger långt uppåt Norrland, skämtar Thomas. Klart vi ser möjligheter i detta, när det bildats ett vakuum efter SLP och Ystad Slakteri. Vi behöver växa.
-Vi har redan fått en del nya leverantörer och kan öka slakten ganska mycket nästa år. Målet är en ökning med 100 000 grisar snarast möjligt. Det kan vi klara utan några stora investeringar.
När jag talar med Thomas på fredagskvällen är han i England hos eventuellt blivande kunder på de patenterade Chativaprodukterna, som Viktväktarna står bakom i Sverige.
-Jag har varit både i Tyskland och England och diskuterat Chativa med kunder. Det finns ett bra intresse för detta sortiment. Både i Tyskland och England finns en stor befolkning. En inbrytning där skulle öka charkvolymerna snabbt, liksom behovet av ännu fler grisar. /LG 061208
Sänkt slaktsvinspris
behövs inte efter jul!
-Efterfrågan, och underskottet, på svenska grisar kommer att bestå även efter jul och nyår och jag ser ingen anledning till någon sänkning av slaktsvinspriset i vinter, säger Cato Gustafsson, Skövde Slakteri. I alla händelser inte någon större sänkning. Varför ska vi sänka priset på slaktsvin, när marknaden ropar efter svenska grisar? Vem sänker priset på en bristvara?!
-Handeln ringer nu runt och dammsuger alla Sveriges slakterier efter både grisar och nöt för leverans nästa år. Varför då sänka priset? Det skulle ge helt fel signaler till grisuppfödarna.
-Sänkning av priset på slaktsvin nu, kommer ändå inte att innebära sänkning av priserna i butikerna, eftersom allt svenskt kött finner köpare. Sänkt pris är pengar som skulle gå direkt ner i handelns fickor.
-Att sänka priserna på slaktsvin i vinter, när efterfrågan på svenskt griskött är så här stor, skulle bli ett slag i ansiktet på de grisuppfödar, som nu försöker bygga upp den svenska grisproduktionen igen.
-Vi mindre slakterier är dock beroende av marknadsledarens prissättning och vi kan bara vädja till Magnus Lagergren om att han har priskurage och inte faller undan för handeln, som säkert inte vill frångå traditionen att köpa billigare kött efter julruschen, säger Cato Gustafsson.
-Vårt stora problem är inte att sälja de grisar som slaktas, utan att få fram slaktsvin att sälja!
Sänks priset blir det dessutom sannolikt fler uppfödare som levererar till Tyskland. Nu har vi kanalerna öppna dit, säger han. /LG 061208
Dalsjöfors tredubblar
slakten av grisar!
Dalsjöfors Slakteri AB kommer under sin nye vd Peter Johansson att expandera kraftigt och mer än tredubbla slakten. Målet är 2 500 grisar per vecka, mot nu 800. Styckningen planeras gå över till 2-skift.
-I dag styckar vi väsentligt mer än vi slaktar. Vi köper in helfall på marknaden, men alla slakterier styckar och förädlar mer och mer själva och helfallsmarknaden är därför osäker, säger Magnus Larsson, en av de tre ägarna i Dalsjöfors Slakteri. Målet är därför att bli självförsörjande på slaktgrisar. Slakteriets koncession är 130 000 slaktgrisar per år, vilket är 2 500 per vecka.
Läs hela artikeln
Peter Johansson blir vd
och delägare i Dalsjöfors
SLPs avgående vd Peter Johansson blir vd i Dalsjöfors Slakteri AB och i Dalsjöfors Kött AB och går även in som delägare i bolagen. Därmed tackar han nej till toppjobbet inom HKScan, som vi nyligen berättade om.
-Jag meddelade Swedish Meats personaldirektör i fredags att jag bestämt mig för att inte ta jobbet, säger Peter Johansson. Magnus Lagergren har känt till att jag hade alternativa jobb på gång och han respekterar beslutet.
-Det finns inga motsättningar mellan Swedish Meats och mig, utan jag vill gärna ta erbjudandet att bli delägare i Dalsjöfors Slakteri och utveckla de båda bolagen för slakt resp styckning.
-När jag tillträder som vd i Dalsjöfors är inte klart ännu. Jag vill göra det i samförstånd med Swedish Meats, eftersom jag fortfarande är anställd där. Men förhoppningen är att det ska kunna ske så snart som möjligt. Vi ska ha diskussioner närmaste dagarna.
-Dalsjöfors är ett litet slakteri, jämfört med SLP, men det är ett lugnt och stabilt företag som har större resurser än många förstår. Det har gjorts stora investeringar och vi har många idéer om vad vi ska göra. Delägare är Per-Åke Larsson och sönerna Magnus och Peter Larsson. Hur stor del av aktierna jag förvärvar, vill jag inte gå in på.
-Jag har köpt en ägarandel som jag känner mig trygg med inför framtiden, säger Peter.
Slakteriet slaktar 6 700 grisar per vecka, men styckar 1 800 1 900 grisar. Även av nöt styckar man mer än slaktar.
-Vi har inte något klart med vem som får det jobb som var vikt för Peter, sa Magnus Lagergren, Swedish Meats, på måndagkvällen, när han deltog i debatten i Flen om svenskt kött i framtiden.
Peter Johansson var påtänkt att bli ordförande i Swedish Meats dotter- och intressebolag och arbeta med utveckling av dessa bolag. Peter har jobbat 6,5 år som vd i SLP. /LG 061205
Läs även: Peter slutade vid SLP...
Grisproducenternas ordförande:
Granska Atrias bud!
Partner, inte försäljning
-Det är Swedish Meats styrelses skyldighet att ta Atrias bud på allvar och granska innehållet för att se vilka värden det finns i det. Det är ju grisuppfödarnas pengar det gäller. Om Atrias bud är bättre, måste i så fall HK spetsa sitt bud. Så är det i affärer, säger Lars Hultström, ordförande i Sveriges Grisproducenter. Vi måste ha fram det bästa budet.
-Att säga att ett bättre bud, om det är det, är fientligt, låter korkat i mina öron. Styrelsen för Swedish Meats skulle i stället ha tackat för budet och sagt att man ska titta på det, men man nu måste avvakta (om man har avtalat det med HK).
-När Swedish Meats gick ut och sa att man behövde en partner, så trodde nog alla att man letade efter just en partner. Nu när budet är fastlagt med HK och medlemmarna ska ta ställning, så är det inte en partner man utsett, utan man har sålt hela företaget. Det visste vi inte från början. Det var lite falsk marknadsföring, när man sökte medlemmarnas stöd för uppdraget att finna en partner, menar Lars. /LG 061201
Ett mycket vänligt bud!
Det är många fler än Lars Hultström som reagerat på Swedish Meats styrelses avvisande av Atrias bud som ett fientligt bud. Man kan inte se något fientligt i att någon vill betala bättre. Så här sa en idag:
-Om någon kommer och bjuder mig mer än jag är erbjuden tidigare, då måste det väl vara ett vänligt bud, inte fientligt. /LG 061201
10 ja, 39 nej till HK
av 100 vid Kumlamöte
Det var oväntat negativa och kritiska andelsägare i Swedish Meats som diskuterade HK Ruokatalos bud, när man samlades till regionmöte i Kumla på tisdagskvällen. Vid en rådgivande omröstning med handuppräckning, ägnad som ledning för regionens fullmäktige, röstade endast 10 av ca 100 deltagare ja, medan 39 röstade nej. Styrelsen fick mycket bister kritik av flera talare för dåligt beslutsunderlag till den, som man sade, obestridligt viktigaste frågan hittills i den kooperativa slaktens långa historia.
-Det var en negativ stämning vid kvällens regionmöte, konstaterade Gunnar Nilsson, medlemschef i Swedish Meats, när han sammanfattade de hittills hållna regionmötena. Mest positiv har inställningen varit norrut, i Mellansverige i övrigt någon tendens till negativ och i söder mest negativ.
Vid regionmötet i Kumla föredrogs styrelsens förslag av styrelseledamoten Marcus Skure, Västerås, och Swedish Meats ekonomichef Mats Rosendahl. Marcus höll med om att beslutsunderlaget var svagt för ett så viktigt beslut och utlovade ett bra prospekt inför stämman.
Att flertalet andelsägare inte tog ställning alls till förslaget vid omröstningen, kanske säger mest om inställningen vid regionmötet.
-Förslaget är inget man säger varken ja eller nej till, sa man, när informationen är så knapphändig. Det går helt enkelt inte att ta ställning, menade man. Styrelsemajoritetens förslag kanske är det bästa förslaget, men hur ska man veta det? Att styrelsen inte varit enig är ett tecken på att det finns alternativ, men alternativen redovisades inte.
Man kritiserade mycket kraftfullt mot att reservanternas argument fanns med i föredragningen och helst skulle någon av reservanterna ha varit med vid regionmötet och redogjort för sina motiv till reservationen, menade man.
Enstaka exemplar av ett PM från reservanterna cirkulerade i salen och det beslöts att hela texten skulle mailas ut snarast till de andelsägare som önskade hela informationen.
På tisdagsmorgonen meddelade som bekant Atria att man ville vara med i budgivningen.
-Styrelseledamöterna fick Atrias bud på tisdagsmorgonen, samtidigt med pressen. Vi anser detta bud som fientligt, sa Marcus Skure. Vi är bundna till att lägga fram HKs bud för stämman, där fullmäktige får anta det eller förkasta det.
-Får vi inte stämmans godkännande till HKs bud, måste vi arbeta vidare. Att vi måste ha ett internationellt samarbete, det anser alla i styrelsen vara klart, menade han. Även anställdas representanter och externa ledamöter står bakom budet. /LG 061128
Atria har lagt
konkurrernade bud
på Swedish Meats
Atria har lagt ett konkurrerande bud på delar av Swedish Meats verksamhet. Det är, som man säger, ett äkta partnerskap och inget köp och för Swedish Meats förlorat inflytande över företaget.
Atria vill slå samman Swedish Meats verksamhet för förädlade produkter med Lithells. Swedish Meats får således behålla slakt och styckning och erbjuds samtidigt ett betydande ägande (10,8 % av aktierna) i Atria.
Om Swedish Meats önskar, erbjuder sig Atria att gå in med en 20-procentig minoritetsandel i Swedish Meats slakt och styckning.
Budet:
• En kontantbetalning om 851 000 000 svenska kronor
• En riktad emission av 2 300 000 A-aktier (en röst per aktie) i Atria som avses noteras på Helsingfors Börs efter genomförandet av transaktionen
• En riktad emission av 396 000 onoterade K II-aktier (tio röster per aktie) i Atria.
Summan av den totala ersättningen uppgår till cirka 1,3 miljarder skr. Swedish Meats skulle enligt det ovanstående erbjudandet få cirka 10,8 % av aktierna och cirka 5,6 % av rösterna i Atria.
Atria föreslår även ett långsiktigt ramavtal för leverans av råvaror till Lithells samt att Swedish Meats bereds en plats i Atrias styrelse.
Atrias bud innebär alltså att Swedish Meats behåller kontrollen över sin slakt och styckning oförändrad. /LG 061128
Läs hela Atrias pressmeddelande
Swedish Meats:
Avtalet med HK
kan inte brytas
Swedish Meats vill inte kommentera det erbjudande om partnerskap som Atria lämnade på tisdagsförmiddagen. Vi skrev på ett avtal med HK 10 november, det kan inte brytas, säger man i ett pressmeddelande.
Läs Swedish Meats meddelande
Nya EU-regler 5 januari
fördyrar djurtransporter
GNSS, kompetensbevis, färdplan, ökat ansvar
Enligt nya EU-regler ska djurtransportörer lämna färdplan i god tid före varje transport av djur så myndigheterna kan se var bilen är, och när. GNSS (ett mer avancerat system än GPS) blir obligatoriskt på bilarna. Alla som berörs av transporterna ska utbildas, särskilt de som transporterar över 8 timmar. Chaufförer och medhjälpare måste ha speciellt kompetensbevis för att handha djur. Du som äger djuren vid transporten, får även ett ansvar för att transporten sker lagligt. /LG 061124
Läs mer senare.
Samarbete gör LSO Foods
till klar marknadsledare
Sista oktober tog LSO Foods i Finland över insamlingen av grisar för kooperativa Järvi-Suomen Portti. Berörd personal har flyttat över till LSO Foods. Slakten fortsätter i Porttis slakteri i Lappeenranta, men de båda föreningarnas grisar körs nu till närmaste slakteri och transportkostnaderna kan sänkas.
Totalt samlar LSO nu in 92 milj kg gris på totalmarknad på ca 200 milj.kg för de båda föreningsföretagen. Innan samarbetet började, samlade LSO in 80 milj kg gris för HK Ruokatalo. Samarbetet och därmed ökningen av antalet inköpta grisar och nötkreatur gör LSO Foods till marknadsledare i Finland. Samarbetsavtalet blev klart i mitten av oktober och arbetet med integreringen kommer att pågå några månader. Översatt till svenska förhållanden kan samarbetet liknas vid som om kooperativa Swedish Meats och KLS samarbetade om insamlingen av grisarna och körde dem till närmaste slakteri, medan föreningarna och slakterierna fortfarande arbetade självständigt i övrigt.
Kommentar: LSO Foods är HK-Ruokatalos företag för anskaffning av slaktdjur. LSO är andelslaget som är huvudägaren i HK. LSO Foods ägs till 100 % av HK-Ruokatalo. /LG 061124
118 000
besökte EuroTier
|
|
 |
|
|
|
|
|
EuroTier i Hannover besöktes 14 till 17 november av drygt 118 000 personer. 18 000 kom från 70 andra länder än Tyskland. EuroTier är därmed en av de största utställningarna i Europa. 1 485 utställare från 89 länder ställde ut.
Den gamla ekonomin, lantbruket, är tillbaka igen! Vi har länge känt att lantbruket är på väg tillbaka och nu är vi där, med ett globalt uppsving. Mat och energi ska nu samsas inom vår sektor, sa DLGs ordförande Carl-Albrecht Bartmer i ett tal vid EuroTiers öppnande.
Läs mer, eng. /LG 061117.
Ny design, logga, färg
hos Weda 1 januari
1 januari byter Weda design med bl a ny logga och ny röd färg, trafikröd, som Weda-folket sa.ß De oranga färgerna går fortfarande att få, om maskinparken behöver kompletteras. LG 061116

Ny Weda-blötutfodring
speciellt till smågrisar
Weda presenterar vid EuroTier en helt ny blötutfodring till smågrisar. Den är ytterst noggrann vid små mängder foder och den har inga restmängder. Och den är mycket energisnål, eftersom den inte arbetar med tryckluft.
Foderpumpen finns direkt under blandarkaret (t v), som är placerat på vågcell. Tanken t h är för sköljvattnet. Mer info senare.
Weda går över till Linux
Nästas generation foderdator är baserad på Linux, i stället för Windows. Orsaken är att Linux är stabilare operatiavsystem. Vid uppgradering byts hela innehållet i databoxen ut och samtidigt blir systemet väsentligt snabbare. Tidigast i september är nya systemet testat och klart för för försäljning.
Gör det själv-teknik
för luftbefuktning
Pro-Air är ett nytt danskt företag som tagit fram en anläggning för luftbefuktning, som du kan montera själv. Högtryckstvätt ingår i paketet, men om du har en väl fungerande, kan du använda den du har.
Pro-Air har plockat fram dysor som är enkla att montera, utan verktyg. Hålet i den rostfria ledningen görs med en tång med spets, i värsta fall med en spik. Ovanpå hålet monteras tätning och hållaren för dysan och själva dysan skruvas fast i hållaren och utgör samtidigt den skruv som behövs för att täta för det höga trycket.
Mer info senare
Spotmix i nya versioner
Spotmix 1, från Schauer, är en väl känd torr- och blötutfodring i Europa för blandningar upp till 30 kg foder och individuell utfodring till varje box. Torrt och vått foder kan användas växelvis. Vid EuroTier visades Spotmix 2 och 3, som är vidareutvecklingar med ökad kapacitet. SLU i Ultuna har köpt två anlläggningar till kyckling och värphöns. Mer info senare.

Dokumenterar de sanna utsläppen av ammoniak
Sanningen om mängden utsläpp av ammoniak från grisstallarna till miljön har aldrig funnits. Vid EuroTier visade VengSystem hur man mäter den verkliga emissionen ammoniak över dygnets timmar. Det sker genom att mäta luftmängden i ventilationskanalerna och mäta koncentrationen ammoniak i stallet. Luftmängden x koncentrationen blir verkliga emissionen. Återstår bara att mäta koncentrationen under alla dygnets timmar, eftersom den varierar främst mellan dag och natt. Den varierar, som synes av diagrammet. Men variation finns även mellan två identiska stall, som visas av svarta resp röda kurvorna. Läs mer

Kyla i golvet hos suggan
ökar smågrisarnas vikt
Holländska undersökningar visar att om suggornas liggplats hålls vid 16 18 grader, när temperaturen annars är högre under sommaren, så växer smågrisarna snabbare och blir stora på kortare tid. Det beror på att suggorna äter mer när temperaturen hålls nere på rimlig nivå och då producerar de mer mjölk. Graakjear introducerar vid EuroTier därför prefabricerade betongelement med både golvvärme till smågrisarna och golvkylning till suggorna. Läs mer
Smågrisgolv på stalltaket håller smågrisarna varma
PanelTim i Belgien har en ny standardiserad konstruktionspanel vid EuroTier, som kan användas till golv i smågrishörnan, lika bra som solpanel på taket. Panelen är tillverkad av UV-resistent polypropylen och finns i olika färger. Till smågrishörnan passar kanske en ljust grå, en röd Läs mer

Sågtandade fläktvingar
minskar bullret
Om vingarna på fläktarna görs taggiga som en grovtandig såg, då minskas bullret med 35 %. Tyska Ziehl presenterade den nyheten vid EuroTier. Hela fläkten och motorn är dessutom tillverkad av aluminium, vilket gör hela konstruktionen lättare och motståndskraftig mot de korrosiva ämnen som finns i ett grisstall.
Det är bakkanten på fläktvingarna som ser ut som en gammaldags timmersåg för klyvning av virke. Vingarna är också svängda och det finns en kant längst ut. De ser alltså inte ut som vanliga fläktvingar. /LG 061114

I SPFs grisbilar mäts temperatur och CO2
I samtliga transportbilar för grisar som danska SPF använder, finns nu infraröd temperaturmätning och mätning av halten CO2 i varje box. Det innebär att chauffören kan se om ventilationen i djurutrymmena behöver ökas eller minskas, för att djuren ska få bästa välbefinnande. Läs mer

Tystare Awilakvarn
Awila har sänkt energiförbrukningen på hammarkvarnen ACM 11 och kunnat minska dammet vid malningen ytterligare. Intag för spannmålen är upptill med permanenta magneter i inloppet. Kvarnen är monterad på ett teleskopiskt stativ. Vid 2 mm såll är kapaciteten 1,7 ton vete per timma, 3 mm såll 3 ton och 4 mm 3,5 ton. Infomatic säljer i Sverige.
Ökad kapacitet på
HelixX luftrenare
Big Dutchman har vidareutvecklat sin ventilationstrumma med luftrening, HelixX, för att höja kapaciteten. Både i flera länder på kontinenten och på enskilda gårdar även på våra breddgrader krävs luftrening för att minska dammet, ammoniaç och därmed lukten. Läs mer
Biologisk luftrening
billigare än med syra
För stora stallar och speciellt vid nybyggnad rekommenderas i framför allt Tyskland och Holland att luftreningen byggs som en förlängning av byggnaden och i ett särskilt rum. All luft från stallet samlas i kanaler på loftet och tas ut genom luftreningsanläggningen.
Luftreningen sker genom att fläktar trycker luften med damm, ammoniak och lukt genom pads, som är gitterplattor som luften kan passera via hålrum. Vatten med syra sprayas över padsen. 25 - 30 000 euro kostar en anläggning för 1 000 slaktsvin.
Läs mer

Värmen i stallet
från taktrumman
Ventialtionsluften från stallarna innehåller mycket värme, som hittills inte tagits till vara. Med Big Dutchmans nya värmeväxlare, WT 920, kan du utvinna en stor del av energin som annars försvinner ut över stalltaket. Trummorna på taket blir med värmeåtervinning lite högre, vilket ur miljösynpunkt inte är en nackdel, däremot att det är svårare att förankra höga trummor.
Värmeväxlaren är ett knippe plaströr i trumman, 50 mm i diameter och 2,50 m långa. Den värmeupptagande ytan är 60 kvm i trumman och det är 60 pipor i varje trumma. Effekten är ca 4 kW. Plasten är tålig för väder, solljus och stallets korrosiva ämnen. Rengöring av piporna behövs ca 1 gång per vecka. Produkten har varit testad under två år,
eller varför inte en blå panel, men på taket bör det väl vara en svart.
Tidigare sida med Senaste Nytt
vecka 46 2006 och tidigare
|
|
|
|
|
|
|
Riskkapitalist
nu lika stor i HK
som Swedish Meats
I fredags offentliggjorde den schweiziske placeraren av riskkapital, Julius Bear, att han köpt fler aktier i HK. Julius Bear har nu drygt 13 % av aktierna, men dock endast drygt 3 % av rösterna. Han har således inga k-aktier, utan helt vanliga A-aktier med lågt röstvärde. Han har mer av kapitalet i HKScan än Swedish Meat eller Danish Crown, men inte fler röster än Swedish Meats skulle ha fått innan HK plussade på till 12,3 %. /LG 061214
F d Danish Crown-direktör styrelseledamot i Tican
Danska slakterikoncernen Tican fick sin förste externe styrelseledamot vid generalförsamlingen 1 december, en f d direktör hos värste konkurrenten Danish Crown, Nils Dorin Jacobsen.
Nils är en erkänd strategisk ledare, med ingående kunskaper om koncernledning, försäljning och marknadsföring. Han har ingående kunskaper om distribution av livsmedel i östra Europa och Ryssland, där Tican har en framtida marknad.
Ytterligare en extern styrelsemedlem ska utses vid generalförsamlingen 2007.
Ordförande i Tican är Jens Jørgen Henriksen, Hunstrup, vice ordförande Thorkild Jensen, Kåstrup.
Läs hela pressmeddelandet
Lantmännens
vd fick sparken
Men för vad?
Styrelsen för Lantmännen och Birgitta Johansson-Hedberg har överenskommit att hon lämnar sin befattning som vd för Lantmännen.
Läs pressmeddelande
-Vi är inte oeniga om förändringsarbetet i Lantmännen, säger både Lantmännens ordförande Thomas Bodén och Birgitta Johansson-Hedberg. Oenighet om hur det negativa resultatet ska vändas kan vara orsaken.
Läs intervjuerna
Jörgen Sallenhag vd från 13 december.
Läs mer
Grisproducenternas
ordförande:
Tveksamhet om
HK-Scanaffären
Det är fortfarande stor tveksamhet om Scan-HK affären och faktum kvarstår: Det är för lite inflytande och för låg köpeskilling som är problemet med affären.
Varför ska svenska bönder få röstsvaga aktier? Är vi mer korkade än de finska lantbrukarna? Vi känner oss nedvärderade. Det borde vara en självklarhet att vi får ett röstetal motsvarande aktieandelen.
Att köpeskillingen är för låg visar Atriabudet. Swedish Meats är tydligen populärt i Finland. Jag tror att HK måste höja budet för att säkerställa affären. Annars är det lika bra och säga nej till detta bud och analysera Atrias bud. Under tiden får väl HK fundera på att höja budet.
Enligt uppgift ska stämman inte vara öppen. Detta har tydligen HK begärt. Vad har man att dölja? Det är direkt farligt att 22 000 ägare skall stängas ute. Vi vill ha full insyn!
Nu har fullmäktige påverkats av styrelsen. Var finns informationen för fullmäktige om alternativen till HK? Det måste vara tufft att klara att vara objektiv för fullmäktige.
Det är inte sista gången slaktkartan ritas om i Norden. Det är viktigt att svenska uppfödare får vara med när nästa strukturaffär inträffar. 061208
Danmark sänker
ännu 25 öre
vecka 51
Danska slakterierna sänker noteringen på slaktsvin med ytterligare 20 danska öre, ca 25 svenska, vecka 51. Nya slaktsvinspriset är 8,70 dkr, 10,52 skr. Suggpriset sänks 60 danska öre till 6,50 dkr.
I fjol var danska priset 8,80 dkr så här års och föll vecka 52 till 8,60 dkr.
Läs mer i @-GRIS

Göran Persson
i ny roll
på bondemöte
På Göran Persson, Torps gård, Flen, f d statsminister, gjorde sitt första offentliga framträdande i sin nya roll som bonde, när han satt ordförande vid Sörmlands Sparbanks lantbrukarråds debatt i Flen 4 december. Mötet hade temat Möjligheter och hot för svenskt kött. Det är ingen tveksamhet om att han trivdes bland Sörmlands bönder.
När Göran Persson var huvudtalare vid Lantmännens stämma i våras fick han frågan om han tänkte engagera sig i bondeorganisationerna, när han köpt gård. Han svarade att han i varje fall inte skulle göra det så länge han var statsminister.
Nu är han inte statsminister längre och jag ställde samma fråga igen, om han tänker engagera sig i böndernas företag och organisationer och ev ta förtroendeuppdrag.
-Det är väldigt trevigt att delta vid bondemötena, svarade han. Vi får väl se!
Göran Persson är som väntat en driven ordförande och det jag framför allt lade märke till var att han alltid uppfattade frågeställarnas frågor, även när övriga på podiet inte riktigt fattade innehållet. Likaväl som att slingra sig undan frågeställningen i rollen som politiker, kunde han spetsa till frågorna ytterligare när han delade ut dem till gästerna på podiet.
Lite försiktig var han kanske att trassla in sig i fackfrågor som han inte behärskade. Däremot kan han mycket mer än de flesta av oss andra i många övergripande frågor om vad som försiggår i EU-kretsar, om klimat- och miljöfrågor, m m. Där var hans kommentarer som ordförande berikande i debatten.
Första engagemanget i bondeorganisationerna får klart godkänt. Vad blir nästa? /LG 061204
Referat från mötet i Sörmland kommer senare.
Pressmeddelande
Programmet
Bernt Thafvelin
har gått ur tiden
Veterinär Bernt Thafvelin, Svenska Djurhälsovårdens förste chef, avled 26 november nyss fyllda 80. Han var med och bildade Djurhälsovården 1 september 1969. De lokala veterinärerna var till att börja med anställda av slakteriföreningarna. Berndt var Djurhälsovårdens chef under 23 år, till 1992 då han gick i pension vid 67 års ålder.
Begravningen äger rum i Åhus kyrka 8 december kl 13.
Det finns fler
alternativ för
Swedish Meats
Tre ledamöter i Swedish Meats styrelse reserverade sig mot att HK Ruokatalo är enda alternativet.
Läs hela deras PM
17 544 klick
på GrisPortalen
för Atrias bud
Intresset för Atrias ”fientliga” bud på Swedish Meats 28 november mer än tredubblade besöken på www.grisportalen.se. 17 544 klick registrerades den dagen. Mer normalt är ca 5 000 klick.
Det finns ingen annan bra förklaring till varför just den dagen toppade klickstatistiken. Sedan vi startade GrisPortalen fredagen före Elmia i oktober har 243 425 klick gjorts på tidningen GRIS nya hemsida. /LG 061129
Hallandsbrev
till uppfödarna
om spotpriser
Föreningen Hallands Grisproducenter har sänt ut ett nytt brev inom ramen för "grisupproret", som syftar till högre grispris. Den här gången gick brevet till alla grisuppfödare, anslutna till Sveriges Grisproducenter. I brevet uppmanas grisuppfödarna att handla som företagare.
-Vi ska inte leverera, eller producera, vi ska sälja, skriver man. Försäljning föregås alltid av förhandling.
I brevet redogör man för den nya spotmarknaden, som noteras här i @-GRIS och på GrisPortalen. Spotmarknaden är ett nytt sätt att sätta rätt pris på marginalgrisarna. /LG 061124
Se länk till brevet i @-GRIS Marknadskommentarer
Danish Crown
betalar 65 öre
i efterlikvid
Efterlikviden hos Danish Crown blev 65 danska öre för slaktsvin och suggor, ca 78 öre, det gångna verksamhetsåret. Omsättningen blev 48,5 miljarder dkr.
De danska grisuppfödarna hade väntat sit större efterlikvid, men koncernledningen hänvisar till stora inkörningskostnader för slakteriet i Horsens, konkurrens om slaktgrisarna från Tyskland under sommarens höga tyska noteringar och strukturomställningar. /LG 061124
Skövde bygger
1 500 kvm kyl
och styckning
Skövde Slakteri sätter spaden i jorden vid nyår för att bygga ut både för större kylkapacitet och mer styckning. Lokalerna ska vara klart att använda före sommaren.
Sammanlagt blir nya ytan 1 500 kvm i Skövde. Kapaciteten vid slakteriet är 350 000 slaktsvin per år och 50 000 storboskap. Allt ska kunna styckas vid anläggningarna i Skövde och Stockholm. /LG 061124
Bullergränsen
i slakterier
75 db 2007
Djurskyddsmyndigheten ändrar tidigare beslut om ny bullergräns 65 decibel i slakterierna 2007 till att i stället bli max 75 db. Myndigheten hänvisar till ny forskning, som visar att djuren klarar 75 db under korta perioder utan att visa tecken på stress.
Bullergränsen 65 db kritiserades kraftigt av näringen.
Bullerbestämmelsen ingår i ett större regelpaket, som just varit ute på remissrunda. Hela regelverket blir klart först efter årsskiftet. /LG 061124
Läs mer

Ny modell av slangspridare
från Ranaverken
En ny slangspridare från Ranaverken, modell 312 & 316 för 12 resp 16 meter ersätter tidigare modeller. Invändig slangdiameter hela 50 mm, slangavstånd 300 mm c-c. Hydraulisk automatiskt uppvik av slangarna vid in- och utfällning av rampen. Fjädrande pendelfunktion ger ökad följsamhet och livslängd.
Läs mer
Fin utmärkelse
till Krister Sällvik
Krister Sällvik, professor vid SLU Alnarp, har fått en fin internationell utmärkelse, Merit Award, för arbetet med Klimatisering och luftmiljö i byggnader för djur.
Läs mer
@-GRIS
Gratis email varje fredag med Europas grisnoteringar
och noteringsnytt
Klicka för att få mailet gratis!
GRIS
Papperstidning med reportage, forskning, försök, ny teknik,
m m, samt lösenord till innehållet i GrisPortalen (ännu behövs inget lösenord)
Klicka här för prenumeration!
GrisPortalen
Webbsida med senaste nytt, fördjupning, arkiv, info från tidningens annonsörer, m m.
Läs mer
Tican betalar
dryga kronan
i efterlikvid
Danska slakteriet Tican betalar 0,85 dkr (0,80 i fjol), ca 1,03 skr, i efterlikvid till sina leverantörer av slaktgrisar. Markanden var positiv under verksamhetsåret och slakten ökade 5 % till 1,6 milj grisar. Omsättningen ökade 18 % till 3 miljarder dkr. Vinsten ökade från 126,2 till 141,7 milj dkr. Därmed blev det ett bra bokslut. För smågrisuppfödarna är efterlikviden 0,60 dkr per kg sugga, samma som i fjol. /LG 061117 Läs mer
Gris på Gotland hade salmonella
En gris från en gård på södra Gotland upptäcktes ha salmonella vid rutinmässig provtagning vid slakteriet i Visby. Risken bedöms inte vara stor att besättningen är smittad, utan att det är en enskilt fall. Källa: Gotlandska.se /061117
Kamera tar ut
grisar till slakt
Med en kamera i boxen över ätplatsen, som lämpligen går på skena i stalltaket för att kunna användas till alla boxar i stallet, kan man plocka ut slaktfärdiga grisar. Mer om den Weda-nyheten senare.
Motordriven
grisbärgare
Hercules Arm är namnet på en batteridriven truck till att bära ut självdöda suggor med och andra större grisar från stallet. Den finns i två modeller, den större väger 316 kg, den mindre 190 kg. Båda har mast med teleskopisk bom och eldriven vinsch som lyfter 1 136 kg
Läs mer

När spalten
är för hal
Om du tycker att spalten är för hal, kan du tillfälligt eller permanent lägga sandade små rutor 10 x 10 cm ovanpå befintlig MIK-spalt. Rutorna bygger 7 m m.
Priset är 1,90 euro per platta. Där det är tillåtet att ha spalt under hela suggan, rekommenderar man 10 plattor per box.
De sandade plattorna används även för att suggornas klövar ska slitas.
Plattorna trycks fast i spalten med clips och lossas genom att bryta med t ex en skruvmejsel. /LG 061116
Finska HK köper
Swedish Meats
HK Ruokatalo blir Swedish Meats partner! Meats styrelse har tagit beslut om att slå ihop föreningens operativa verksamhet med HK Ruokatalo Group Oyj. Därmed bildas ett sammanslaget företag med närmare 20 miljarder kronor i omsättning med verksamhet i 8 länder och med 10 200 anställda. Den sammanslagna koncernen föreslås heta HK Scan. HK Ruokatalo Group (senare HK Scan) är noterad på OMX, Den Nordiska Börsen.
Läs pressmeddelande SM
Läs pressmeddelande HK
Swedish Meats finansrapport januari - september Läs
HKs finansrapport januari - september Läs
Finska HKs grispriser
nu med i @-GRIS
Från nu är grispriserna från finska HK Ruokatalo med i tabellerna i @-GRIS. Orsaken är givetvis att HK ska köpa Swedish Meats och då är det viktigt att se vad HK kan betala i Finland.
Inköpen av grisar hos HK sker på samma sätt som hos Atria, det är särskilda föreningar som köper in. I HKs fall LSO.
HKs slaktsvinspris (LSO) är 11 kr nästa vecka.
Läs hela noteringöversikten
Vildsvin i spenat
dödade tre
Vildsvin, som hemsökt ett fält med spenatodling, trots att det var inhägnat, antas vara orsaken till att 3 människor dött och 200 smittats av E coli i California, USA. Gödsel från vildsvinen har konstaterats ha smittan och DNA-strängarna stämmer överens. Källa: KCBS radio.
Kommentar: I våras orsakade E coli en flickas död i Norge och 17 blev sjuka. Smittan kom från får. /LG 061109

Ramsta fick norskt miljöpris
Ramsta Robotics fick Agroteknikks miljöpris 2006 vid lantbruksmässan i Oslo nyligen. Juryn ansåg att tvättroboten kommer att förbättra arbetsmiljön och förbättra lönsamheten i norskt lantbruk.
Läs mer
OK med k-mjölk i gödselbrunnen
Boarps gård vann målet i Miljööverdomstolen om att få hälla utgången konsumtionsmjölk i gödselbrunnen.
-Vi hade ett avtal med Lidl om att ta hand om butikernas återlämnade och utgångna mjölk. Mjölken hälldes i gödselbrunnen för att användas som gödsel. Vi ansåg att vi kunde hälla mjölken i gödselbrunnen, eftersom vi hade tillstånd att bedriva mjölkproduktion, säger Per Karlsson, Boarp. Men det ansåg inte kommunen, som ansåg att det var annan verksamhet att ta hand om Lidls mjölk.
Boarps gård fick i ett inledande skede tillstånd av kommunen att tillfälligt ta hand om utgången mjölk, men i begränsad omfattning. /LG 061107
Högtrycksbehandlad skinka klarar 6 månader i rumstemperatur
Skinka kan numera säljas bland godis och andra lockande varor under väntan vid kassorna i snabbköpet, där kunderna gärna plockar till sig varor man annars inte tänkt köpa. Kyldiskar behövs inte.
Det spanska företaget Espuna har sedan 1998 arbetat fram en metod som gör att kött och liknande ömtåliga varor kan förvaras i rumstemperatur 6 månader. Det sker med högtryck. I somras testsåldes torkad skivad Serrano-skinka i danska supermarkets.
Skinkan läggs i sin slutförpackning och sänks i vatten i en behållare där trycket höjs till 4 000 atm tryck (motsvarar 40 km havsdjup) under 10 minuter. Antalet mjölksyrabakterier reduceras med 99,99 %. Mikroorganismerna har små möjligheter att utveckla sig.
Förutom att det inte behövs några kyldiskar, kan skinka tas med på picknick, semester och där det inte finns kylmöjligheter. Det blir nu både ost, kaviar och skinka på semestermackorna! Källa: Slagteriernes Forskningsinstitut. /LG 061101
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15 december 16,00 senaste uppdaterat
I Senaste nytt:
Ny hallandsaktion, nu mot sänkta grispriset på måndag
Swedish Meats sänker med 60 öre på måndag
Carina Christensen ny dansk konsumentminister Miljardkostnader för Danmark uppnå svensk salmonellastatus
Djurskyddet integreras i Jordbruksverket
Riskkapitalist satsar på HK
Danske konsumentministern föll på livsmedelskontrollen
30 % i HK behövs för inflytande
Överens, men fick ändå sparken
Swedish Meat får nu 12,3 % röster i HKScan!
Ja till fusion med HK
Jörgen Sallenhag tf vd i Lantmännen
HK är bara steg ett?
I @-GRIS
Danska slaktsvinspriset sänks 20 danska öre även v 51
|
|
Bästa grispriset
|
|
|
|
|
|
|
50 Slaktsvin Flesta priv 13,40
50 Suggor Göran Eriks. 8.00
50 Småg Skövde, Dahlb 19,05
50 Slaktsvin 12,70 kr (11.20)
50 Smågrisar Bis 18,00 kr
50 Slaktsvin Sverige 14,65
50 Slaktsvin Tyskland 12,65
50 Smågris Sverige 590/gris.
OBS! Spotpriser avser fritt gård.
51 Slaktsvin 8,70 dkr
51 Suggor 6,50 dkr
|
|
|
|
48 Slaktsvin bäst England
48 Slaktsvin sämst Frankrik
|
|
|
|
|
|
Alnarps grisdag
Torsdag 11 januari. Tema: Effektivitet i grisproduktionen: Energi och produktion.
Anmälan senast 8 januari. Mer info om program och anmälan: Mer info
Agromek, Herning
15 - 20 januari
Mer info
Carina Christensen ny konsumentminister i Danmark, Barfoed föll på livsmedelskontrollen
Carina Christensen är ny konsumentminister i Danmark. Lars Barfoed avgick, efter kritik av statsrevisorerna om livsmedelskontrollen. Det har varit långvariga diskussioner om salmonellanivåer, kontrollbesök i slakterier och andra livsmedelsanläggningar, och mycket annat. Kritiken nådde kulmen när det uppdagades att flera år gammalt importerat kött såldes i danska butiker.
Lars Barfoed har sedan dess försökt bättra danska livsmedelskontrollen, men när Dansk Folkeparti förklarade att man inte hade förtroende för konsumentministern, så avgick han. /LG 061214
Djurskyddet integreras i Jordbruksverket
Djurskyddsmyndighetens nuvarande uppgifter flyttas till Jönköping och integreras i Jordbruksverkets ordinarie arbete. Det blir inte någon sammanhållen enhet. Det föreslår utredaren Bertil Norbelie efter att ha snabbanalyserat formerna för den framtida centrala djurskyddsfunktionen. Förändringen ska vara genomförd den 1 juli 2007. /LG 061214
Läs pressmeddelande
Norsvins årsmöte 23 - 24 mars
Norsvins årsmöte är fastlagt till 23 - 24 mars och hålls på Hurdalssjøen i Akershus. Valberedningen har redan konstaterat att alla nuvarande ledamöter i styrelsen är villiga att ställa upp även nästa år, även ordföranden Kristin Iansen. /LG 061214
Sima hålls 4 - 8 mars i Paris
Sima i Paris hålls 4 - 8 mars och har 1 200 utställare, varav hälften utländska från mer än 40 länder. Antalet besökare brukar vara uppemot 200 000. Utställningsområdet är 22 hektar och nu 4 månader före öppnandet är 95 % av montrarna bokade. Bioenergi är ett stort inslag vid vårens mässa. /LG 061108 Läs mer
Ingen ändring av reglerna för hämtning vid nyår
När Swedish Meats ändrade strategin för noteringen i juli, förutskickade man en ändring av reglerna för hämtning av grisar vid stallarna, som kan ge viss rationalisering och positiv påverkan på grisnoteringen. Bl a var det tänkt att bilarna för slakttransport skulle förses med GPS, som registrerade lastningstider, väntetider och körtider. Konceptet har införts i Danmark.
-Det blir ingen ändring i reglerna vid nyår, säger Johan Andersson. Dels har vi haft mycket annat att stå i under hösten, när fusionsdiskussionerna pågått, dels är inte utrustningen klar att användas. Det har varit en del merarbete med intrimning i Danmark.
-Vi vet just nu inte när vi fortsätter det här arbetet, säger han.
Kronfågels problem kan lösa sig snabbt
I Finland och Baltikum går det att tjäna pengar på fjäderfäkött. Men inte i Sverige och Danmark. Den stora skillnaden mellan länderna är att där man tjänar pengar, där har den röda köttsektorn gått samman med den vita. Senast, i år, skedde det i Norge.
Samgåendet mellan HK och Swedish Meats kan påskynda en fusion mellan HK Scan och Kronfågel.
-Det finns många gemensamma nämnare för de båda köttslagen, säger Magnus Lagergren, Swedish Meats. Vi jobbar på samma marknad, köttslagen kompletterar varandra, fjäderfäkött används parallellt i charkindustrin och fjäderfäkött kan framgångsrikt användas i charkvaror, t ex korv, för att sänka fetthalten.
-Finland har visat att konceptet är framgångsrikt. Jag har talat med Peter Rasztar minst 10 gånger senaste dagarna, säger Magnus.
Peter Rasztar träder in som vd i Kronfågel på måndag. Han kanske löser Kronfågels problem ganska omedelbart!? /LG 061110
Ugglarps vinst väntas bli 10 mkr i år
Ugglarps Slakteri visar 5,9 mkr vinst t o m september. För hela året väntas vinsten bli ca 10 mkr. Det är charken i Malmö och nötverksamheten i Hörby som utvecklats bra. Slakt och styckning i Ugglarp har varit problematisk, men visar tecken på förbättringar.
-Vi förhandlar nu om introduktion av viktväktarprodukter i Finland 2007, efter introduktionen i Danmark, säger vd Thomas Olander. Vi har fått Chativa-rättigheter i fyra nya länder och har nu totalt sju. Källa: Pressmeddelnade. /LG 061109 Läs mer
Färre grisar i Canada
Slaktgrisarna var 5,7 % färre och avelsdjuren 1,7 % färre 1 oktober i Canada, jämfört med ett år tidigare.
Bra, tycker amerikanska rådgivare, som gärna ser att amerikanska grisuppfödare också minskar produktionen. Orsaken är minskad avsättning av slaktsvin på hemmamarknaden (minskning 0,8 % hittills i år), problem att exportera (förväntad ökning kom av sig) och inte minst stigande foderkostnader och även andra kostnader som urholkar ekonomin.
Det är majsen som stiger mest och vid nuvarande majspris är det endast de duktigaste uppfödarna som klarar ekonomin. De flesta bara byter pengar. Inget tyder på att majspriserna kommer att sjunka. Källa: The Pig Site. /LG 061108
Minskad konsumtion av kött i USA
Konsumenterna äter mindre kött i år än i fjol. Alla köttslag har minskat t o m september, griskött med 5,3 %, nöt 5 % och kyckling 7,3 %. Källa: The Pig Site /Lg 061108
Peter Rasztar vd i Kronfågel
Peter Rasztar, 62, har utsetts till vd för Lantmännen Kronfågel från 13 november. Uppdraget gäller 2 år och är att ta Kronfågel ur den ekonomiska krisen. Förlusten årets första nio månader är 277 mkr.
Peter ersätter Ernst Mittag, som sa upp sig i september.
Vice vd i Kronfågel blir Mogens Jensen. Han är f n produktionsdirektör i Kronfågel.
Peter Rasztar var som bekant vd i Swedish Meats t o m 2005. Tidigare var han vd Tulip International, dels i Danmark, dels i England. Han har också varit vd för Danexport.
Mogens har bl a varit vd för Borden Foods och MD Foods och har en bakgrund inom marknadsföring. Källa: Lantmännen. /LG 061107
Läs mer
Danskar bygger nytt för 20 000 suggor i Ryssland
Dan-Rus Agro har köpt 45 000 ha åker (motsvarar lite mer än halva Gotlands åkerareal) 40 mil söder om Moskva, för att bygga multi-site med 20 000 suggor integrerat. I köpet ingår en omodern besättning om 200 suggor. Bakom Dan-Rus Agro står fyra ryssar (rysk aktiemajoritet krävs) och fyra danskar, varav två redan är med i Poldanor med verksamhet i Polen, Slovakien och Ukraina. Poldanor har 16 500 suggor och 15 000 ha växtodling.
Dan-Rus har köpt upp 17 gårdar inom en radie på 10 mil. Konceptet är att bygga upp enheter med 4 000 suggor per gård. Första etappen blir 2 000 suggor på gård 1. Källa: LandbrugsAvisen. /LG 061103
550 000 ton spannmål behövs i Norrköping
Lantmännen Agroetanol har fått miljötillstånd för produktion i Norrköping av ytterligare 150 milj liter etanol för drivmedel. Totalt ska 210 milj liter etanol destilleras och för detta behövs 550 000 ton spannmål.
Biprodukter är bl a proteinfoder. En del ska dock användas i en biogasanläggning. Tillbygget ska vara klarat i augusti 2008. Källa Lantmännen. /LG 061101
Kommentar: 550 000 ton spannmål motsvarar vad som behövs för uppfödning av 100 000 suggor och 2 milj slaktsvin. Det är nästan vad Swedish Meats slaktar per år!
Läs och kolla hur vi räknat!
McDonalds vill köpa kött från grisar med svans
I framtiden vill McDonalds endast köpa griskött från grisar med svansen kvar. McDonald har ett kvalitetsprogram vid inköp av bl a kött. Målet är att så småningom alla inköp ska omfattas av programmet. Förutom svanskravet märks att alla levererande gårdar ska vara certifierade av oberoende organisation och besättningen ska drivas energisnålt.
Detta berättade Alex Elmerdahl Olsen, kvalitetschef vid McDonalds i Europa, vid svinkongressen i Herning. Mc Donalds Europa köper 13 000 ton griskött per år. Källa: DMA. /LG 061103
Färgsignaler
i texten
Publicering på nätet innebär att en artikel kan uppdateras allt eftersom nya uppgifter kommer. Läsare har önskat ett system som lätt visar om artiklar uppdaterats.
Efter varje artikel försöker jag skriva signatur och datum för publicering. Då kan du som läsare se om det tillkommer nya artiklar. T ex /LG 061117
När artiklar uppdateras eller ändras markerar jag fr o m nu uppdaterade artiklar i rött. T ex /LG 061117. Är artiklarna helt eller delvis omskrivna, kan de få nytt datum.
Röd färg i grispriserna betyder sänkning, grön höjning, såsom i @-GRIS.
|
|
|
|
|
|
|