|
Avtalet mellan KLS och Ica
i kraft 16 januari
KLS och Ica har undertecknat ett slutgiltigt avtal om partnerskap, som aviserades i november. Ica tar anatomiansvar, dvs köper alla delar av djuren. Alla delar av produktionen har analyserats för att ta bort onödiga kostnader. KLS har trimmat och ökat styckningen, så att den räcker både till Icas och de gamla kundernas behov. Avtalet sänker konsumentpriserna på chark och kött, men ger även bättre grispris.
Läs hela pressmeddelandet
Dalsjöfors har dubblat grisslakten i år
Nästa vecka slaktar Dalsjöfors Slakteri 1 500 grisar. Snittet under fjolåret var ca 700.
-Vi har ökat slakten markant, säger Magnus Larsson, delägare i Dalsjöfors Slakteri. Den har ökat successivt, men mest de senaste veckorna.
-Största ökningen beror på fler leverantörer från Skåne, där det varit turbulent senaste tiden.
-Alla grisarna är dock inte från egna kontrakt, utan vi har även slaktat ett antal åt SLP, som haft slaktkö och inte kunnat slakta i erforderlig takt. Vi fick förfrågan om vi kunde hjälpa till.
-Ökningen kommer dock att bestå och när vi kommer upp i 2 000 grisar per dag, ska vi slakta både nöt och grisar parallellt. Det gör vi inte idag. Med två banor igång behöver vi anställa 4 5 personer, ev till hösten. /LG 070112
Nejsägarna har lämnat
Swedish Meats styrelse
De tre styrelseledamöter, Åsa Odell, Johan Mattsson och Fredrik Wachtmeister, som röstade nej till försäljningen till HK i Swedish Meats styrelse, har 9 januari lämnat styrelsen.
Det gjorde även Charlotte Önnestedt och Mona Wikberg.
Läs deras pressmeddelande
Äras den som äras bör!
I Konkurrensverkets rapport till regeringen "Konkurrensen i Sverige 2006" hyllas handeln för sina prissänkningar, motsvarande 2 000 kr för en barnfamilj. Men det är leverantörerna, bl a grisuippfödarna, som stått för sänkningen.
Handeln har i stället höjt sina marginaler, skriver Lars Hultström, Sveriges Grisproducenter. Handeln borde spara 2 000 kr ytterligare till barnfamiljerna genom att också sänka sina marginaler. 070106
Läs inlägget och kommentera!
Grisproducenternas ordförande:
Kör grisarna till Ukraina
i stället för till ICA!
I Dagens Industri kan man läsa att dagligvaruhandeln inte kommer att acceptera några prishöjningar. ”Leverantörerna skall inte stjälpa över sina kostnader på konsumenten” eller ”Leverantörerna måste rationalisera”.
Dessa uttalande får mig att undra vilken planet dagligvaruhandeln med ICA i spetsen befinner sig. Grisuppfödaren, industrin och dagligvaruhandeln tar ungefär var sin tredjedel av konsumentpriset exkl moms. Det borde vara ganska lätt att plocka bort kostnader för handeln. 070105
Läs hela artikeln
Läs ICA-artikeln i Dagens Industri
Läs Axfood-artikeln i Dagens Industri
Stora julsänkningen
var onödigt stor!?
-Jag håller fortfarande fast vid att sänkningen av noteringen på slaktsvin var för stor vid jul, säger Cato Gustafsson, Skövde Slakteri. Noteringen borde vara högre nu.
-Och jag har diskuterat saken mycket ingående med Tommy Ögren, understryker han. /LG 070105
Läs mer
Mariann Fischer Boel:
Skaffa dig ett jobb till!
Efter 2013 behöver många av EUs jordbrukare att behöva ett jobb även utanför gården. Antalet deltidsjordbrukare ökar starkt, när jordbruksstöden skärs ner. Det säger EUs jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel i Financial Times.
Hon vill även slopa interventionerna och kvoterna. EU kommer inte att köpa in spannmål till lager. Mjölkproduktionen får således samma villkor som grisproduktionen.
Antalet gårdar som får stöd från EU begränsas, dels de minsta gårdarna, dels de största ska falla utanför stödramarna. Hon föreslår även tak på stödbeloppet. /LG 070103
Läs artikel i Financial Times
Artikeln på svenska i Jordbruksaktuellt
Det händer 1 januari
1 januari sker flera förändringar som berör grisuppfödarna, utöver att Swedish Meets blir en del HKScan och operativa verksamheten sker genom Scan AB.
• Swedish Meats smågrisar avräknas per smågris, gruppintegreringen slopas
Läs artikeln
• Förenklade moms- och bokföringsregler införs
• EU får två nya medlemmar, Bulgarien och Rumänien.
• Bullergränsen i slakterier höjs igen.
Läs mer
Swedish Meats sänker 40 öre nästa vecka
Swedish Meats sänker slaktsvinspriserna med 40 öre nästa vecka.
-Det är en del av den sänkning som varje år sker när försäljningen av julskinka upphör, säger Johan Andersson. Fler grispriser senare i @-GRIS.
Julhälsning från
Swedish Meats vd

Magnus Lagergren, Swedish Meats, bifogar det här diagrammet med en julhälsning idag på julaftonskvällen. Det måste även vara ställt till alla Sveriges grisuppfödare, så jag skrickar det vidare med förhoppning som en fortsatt god fortsättning på kvällen.
Ingen julklapp kan väl vara så god, när tomten kommer, som ett bra grispris!
Diagrammet är från SCB. Det visar att Swedish Meats stärkt betalningsförmågan de senaste åren, jämfört med våra viktigaste konkurrentländer.
I tabellen framgår inte bara grundnoteringen, utan även beräknade utfall. Det är efter avdrag och tillägg för kontrakt o dyl. Verkligt utbetalade pris ligger ca 66 öre högre än notering.
Lite märkligt är kanske att beräknade utfallet ligger ca 66 öre över grundnotering även efter vecka 27, när priset höjdes generellt med 1,50 och nya kontrakt skrevs.
Så småningom kommer kanske även verkligt utfall och då kan vi kommentera dessa siffror lite mer. /LG070102 uppdaterat
Förstora diagrammet
Se tabell prisjämförelser 2004 - 2006
Sören avgår i vår!
Det börjar en ny tid för Swedish Meats ek för 1 januari, inte endast ekonomiskt när HKScans svenska dotterbolag Scan AB tar över operativa verksamheten, utan även i styrelsearbetet efter nästa stämma. Det markerades av ett anförande av valberedningens ordförande Ingemar Olsson. Han sa från talarstolen att valberedningen nu börjar sitt arbete med ett helt nytt och blankt papper. Man ska inte titta på det som varit, utan enbart se framåt.
Styrelsens ordförande Sören Kvantenå meddelade då att han avgår i vår.
-Mig behöver du inte bekymra dig över, sa han, jag avgår vid nästa årsstämma.
-No comments, det är min enda kommentar, säger Sören, efter stämman. Jag säger varken ja eller nej. Vi hade en sluten stämma.
Att det blir en helt ny styrelse, är dock kanske inte troligt. Valberedningar brukar se till att det finns en viss kontinuitet i styrelserna.
Om utgången av omröstningen om ändringen av stadgarna säger Sören:
-50 röster för är dubbelt så många som 25 emot.
Alltså, även om majoriteten var knapp för ett ja till stadgeändringen, så var det betryggande många som var för stadgeändringen. /LG 061222
Läs stämmoreferat, uppdaterat 061223
Se gamla och nya ändamålsparagrafen

Swedish Meats finskt
Stämman sa ja till HK
Vid den extra stämman 21 december beslöt Swedish Meats med minsta möjliga majoritet 50 - 25 att rösta ja till ändring av ändamålsparagrafen och därmed fullfölja den planerade affären med HK Ruokatalo Group.
Swedish Meats ek för blir kvar som förening och blir tredje största ägaren i HKScan med 12,32 % av aktiekapitalet, tillsammans med finska LSO Osuuskunta 33,3 %. Danish Crown har 8,9 %.
Swedish Meats ek för får en styrelseplats och en adjungerad styrelseplats i HKScan, samt får tre styrelseplatser i det svenska dotterbolaget Scan AB, när det bildas vid årsskiftet.
Läs stämmoreferat uppdaterat 061223
Läs pressmeddelandet
Se gamla och nya ändamålsparagrafen
Uppland går med i upproret
Upplands Grisproducenter har anslutit sig till det halländska grisupproret idag, onsdag.
-Styrelsen stödjer hallänningarna fullständigt och hoppas medlemmar ställer upp på aktionen, säger ordföranden Peder Rinman. /LG 061220
Grisuppfödarna backar inte
Swedish Meats backar inte
-Vi backar inte från vår bojkott, meddelar Per Karlsson, talesman för de halländska grisuppfödarna och därmed för alla andra föreningar som står bakom nya grisupproret.
-Eftersom Swedish Meats inte backat, vill jag tydligt understryka att inte vi heller backat, säger han.
-Grisuppfödarna ska endast anmäla grisar som ska levereras till slakteriet ojämna veckor, osv. Det gäller till alla slakterier som har sänkt grispriset mer än 40 öre, säger han. /LG 061219
Slaktsvinspriset sänktes
före köttförhandlingar
I går måndag höll Swedish Meats och andra slakterier förhandlingar med Hilton Foods om januari månads köttleveranser. De halländska grisuppfödarna, som leder grisupproret, for nästan upp i taket och undrar hur egentligen förhandlingarna med handeln går till. Först sänker största leverantören av griskött, Swedish Meats, priset på råvaran och övriga slakterier följer efter, dock inte SLP. Ett par dagar senare sätter man sig vid förhandlingsbordet. Hur kan man då få ett bra pris för grisköttet, om man redan före förhandlingarna prutat med sig själv, undrar man.
Bo Larsson Swedish Meats, som sköter förhandlingarna med köttkunderna säger att förhandlingarna inte påverkats det minsta av att slaktsvinspriset sänktes i fredags. /LG 061219
Läs hela intervjun med Bo Larsson

Treårsavtalen kan ha
kostat näringen 50 mkr
-De som tecknade treårsavtal i mitten på året har gjort en riktigt dålig affär, sett nu ett halvår senare, säger Hans Agné, Avelspoolen. Det går att få ut väsentligt bättre priser för grisarna idag, under den hårda konkurrens som råder. Det är stor brist ...
Läs hela artikeln
SLP sänker inte alls v 51
Kallar till grismöte 20 dec
SLP är enda slakteri i Sverige som inte sänker noteringen alls innevarande vecka. Varken på slaktsvin, suggor eller smågrisar.
-Vi behöver få in så många grisar som möjligt närmaste tiden för att göra smörgåspålägg, säger Erling Johansson, som jobbar med tillförseln vid SLP. När julskinkesäsongen är över köper konsumenterna mer charkvaror. Vår slaktsvinsnotering behöver därför inte sänkas, i varje fall inte nu. Sedan får vi se hur det utvecklar sig.
-Om konkurrensen på slaktmarknaden har betydelse, får väl var och en spekulera i, tillägger han. Likaså när det gäller grisupproret.
-Vi måste ju sätta noteringen varje vecka i förhållande till den verklighet vi lever i, säger Erling Johansson.
Ge oss chansen!
SLP har skickat ut ett brev till sina leverantörer där man vädjar om fortsatta leveranser, med eller utan avtal, och till högt avräkningspris. Ett möte med leverantörerna ska hållas 20 december i Sjöbo, med bl a Magnus Lagergren och Jan Peter Pärson. . I brevet beklagar SLP att nedläggningen i Helsingborg kom ett år för tidigt. Men det beror på att fusionsplanerna med KLS sprack. Vinsten av flytten till Kristianstad är 1,50 kr per kg gris. Förutsatt att inte SLPs tillförsel inte minskar mer än 20 %.
Läs hela Ge oss chansen!
Lithells och Dalsjöfors erbjuds samarbete
-Det är bättre att vi samarbetar, säger Swedish Meats vd Magnus Lagergren om Lithells Atrias och Dalsjöfors planer på att ev bygga nya slakterier. Om utbyggnader leder till tillväxt och ökad grisproduktion är det ok, men om överkapaciteten ökar och effektiviteten i slakten minskar, då är det beklagligt. Det är bättre vi utnyttjar befintlig kapacitet, säger han.
-Vårt samarbete med HK och Danish Crown och möjligheterna kring Östersjön gör stämningen i slakterileden lite uppskruvad, säger han.
Läs hela artikeln
SLP läggs ner vecka 16
SLPs slakt och styckning i Helsingborg läggs ned vecka 16, i april. Den flyttas till Kristianstad.
Sedan vidtar en fortsatt strukturförändring, som ska vara klar 2008
Läs hela artikeln
Swedish Meats ändrar inte
satt slaktsvinsnotering
-Jag förstår grisuppfödarna som vill ha ett fortsatt högt avräkningspris, men jag är tyvärr ingen jultomte som kan komma med mer pengar, säger Magnus Lagergren, Swedish Meats koncernchef, på söndagkvällen.
-Konsumtionsmönstret förändras efter jul och vi tjänar mindre på produkterna. Då måste noteringen på slaktsvin sänkas. Swedish Meats kommer inte att ändra den notering på slaktsvin som sattes i fredags.
Swedish Meats vinst i år väntas bli 100 mkr.
Läs hela artikeln
Östgötarna har gått med
i grisupproret
Östergötlands Grisproducenter beslöt på söndagkvällen att ansluta sig till upproret mot den stora sänkningen av slaktsvinsnoteringen på måndag. Läs mera nedan, samt t h om Swedish Meats förklaring till sänkningen. /LG 061217
Dalsjöfors planerar
slakteri i Skåne!
Dalsjöfors Slakteri AB har planer på att bygga ett slakteri i Skåne. Vid ett möte i Tomelilla i torsdags kväll, 14 december, träffade man presumtiva leverantörer och presenterade tankarna kring investeringen.
-Allt är på projektstadiet ännu, säger Magnus Larsson, en av delägarna i Dalsjöfors Slakteri AB.
-Om det blir ett slakteri i Skåne först och utbyggnader i Dalsjöfors sedan, eller tvärtom, vet jag ännu inte, säger Magnus. Jag kan inte heller gå in på vilka volymer vi projekterar för.
50 000 grisar beräknas man få ...
Läs fortsättningen
Atria Lithells överväger
eget slakteri i Sverige!
-Vårt bud till Swedish Meats ligger fast till 31 december, säger Christer Åberg, Lithells vd, idag fredag kväll. Vi gör inga nya utspel just nu.
-Jag håller dock daglig kontakt med min koncernledning och min styrelse, så ingenting är säkert i den frågan, tillägger han för säkerhets skull.
-Vi ska investera i Sverige, vare sig vi kan göra det ihop med Swedish Meats, själva i egen regi, eller i samarbete med andra aktörer på marknaden.
-Slakt i egen regi är inte heller något vi utesluter, även om det är mindre sannolikt. Vi kan tänka oss att bli delägare i något slakteri, köpa ett, men även investera i ett nytt om det behövs.
-Vi köper idag ca 60 % svenskt kött av vårt köttbehov, mer än hälften från Swedish Meats. Vi vill fortsätta....
Läs fortsättningen
Nytt Hallandsuppror!
Nu mot sänkt
grispris på måndag!
-Sänka 60 öre på måndag, man behandlar inte medlemmar och leverantörer så här! Hallands Grisproducenter har bestämt att en motaktion inleds omgående, där medlemmarna endast anmäler grisar till att slaktas jämna veckor. Aktionen riktar sig enbart mot slakterier som sänker mer än 40 öre nästa vecka. Det säger Per Karlsson och ordföranden Hans Karlsson, på hallandsföreningens vägnar.
-Grisar ska endast slaktas ojämna veckor, säger de.
-Om slakteriet hämtar grisar innan eller efter, så blir det en merkostnad för slakterierna, t ex för tidigarelagd hämtning, förklarar Hans.
-Avsikten är att aktionen ska orsaka extra kostnader, så att det inte blir lönsamt att sänka priset, säger Per.
Hittills har Skåne-Blekinge Grisuppfödare, Skaraborgs Grisuppfödare, Grisuppfödarna i Norra samt Södra Kalmar län, samt anslutit sig till upproret och därmed är långt över 50 % av svenska slakten berörd, kanske 70 - 80. En rundringning till övriga uppfödarföreningar pågår. Östergötlland bestämmer sig på lördag. Sveriges Grisproducenter stödjer också aktionen.
--Både Magnus Lagergren och Sören Kvantenå försökte blidka nejsägarna till HKs köp med att lova fortsatt bra grispris. Då kan man inte, några dagar senare sänka 60 öre, säger han. /LG uppdaterat 061216
Swedish Meats sänker slaktsvin, suggor 60 öre
Partipriset sänks nästa vecka 60 öre. Swedish Meats sänker noteringen för slaktsvin och suggor med hela partiprissänkningen på en gång, dvs 60 öre på måndag. Smågrisarna följer också med.
KLS och Dalsjöfors sänker också 60 öre. Dalsjöfors med hänvisning till att man redan ligger så högt över Swedish Meats och att man gjorde sin stora insats när hallandsupproret krävde 1 krona upp. Privatslaktarna ska diskutera i helgen, för att se om något kan göras för att rädda svenska grispriset.
Finska slakterierna sänker inte alls. /LG uppdaterat 061216
Miljarder dkr för svensk
salmonellanivå i Danmark
Den danska regeringen och Dansk Folkeparti har mycket fasta planer på att dansk gris- och nötproduktion på sikt ska vara fri från salmonella och campylobacter. Det är en önskan även från dansk grisproduktion.
Det skulle öka dansk livsmedelssäkerhet och Danmark skulle kunna få samma salmonellastatus som Sverige, med särregler i EU. Det i sin tur skulle minska trycket från importerat kött med salmonella.
Inför Dansk Svineproduktions förhandlingar med Fødevarestyrelsen om en ny handlingsplan efter nyår, kastar dock Dansk Svineproduktion in handduken. Projektet är omöjligt, det skulle kosta miljarder, säger ordföranden Lindhardt B Nielsen. /LG 061214
Läs hela artikeln
Ja till HKs bud på
Swedish Meats
49 röstade ja, 26 nej vid Swedish Meats extra stämma i Stockholm dag, 13 december. Det innebär att Swedish Meats är halvvägs till Finland. Eftersom inte alla röstade ja till stadgeändringen, den om föreningens ändamålsparagraf, krävs en ytterligare en extra stämma 21 december. Om en tredjedel av fullmäktige röstar nej kan ändå...
Läs mer från stämman
Läs pressmeddelande
HKs bud nu 12,3 % röster
och extra ledamot!
Atriabudet var ett mycket väldigt vänligt bud för Swedish Meats andelsägare, visade det sig vid Swedish Meats stämma. Det förde med sig att HK, en vecka före dagens stämma, i hemlighet, ökade på sitt bud, så att Swedish Meats nu får 12,3 % av rösterna i HKScan, i stället för 3.
Det är röststarka k-aktier som nu Swedish Meats får, vilket betyder att antalet aktier och röster blir samma, 12,3 %.
HK plussade även på representationen i HKScans styrelse, så att Swedish Meats får...
Läs mer om HKs nya bud
30 % av aktierna behövs
för inflytande i HKScan
-30 % av aktierna och rösterna i HKScan är mer avvägt än 12,3 %, menar Gun Ragnarsson, Tvååker, efter dagens Swedish Meats-stämma. Hon är en av de 26 som röstade nej och hon röstade även nej till stadgeändringen. Den ger en andra chans och framför allt lite mer tid till eftertanke.
Läs hela intervjun
HK Ruokatalo steg 1
Danish Crown steg 2
13 december avgörs om Swedish Meats verksamhet, inkl hel- och delägda dotterbolag, bl a QG, blir en del av HK Ruokatalo. Det som diskuteras är det första steget att gå in i HK, men i verkligheten spekuleras i de inre kretsarna även steg 2, där Danish Crown går samman med HK och där även det 50-50-ägda Sokolow blir en integrerad del i företaget. Liksom HKs baltiska företag. Det blir ett östersjöföretag! Ju närmare dagen D, desto mer har de här tankarna framförts.
Fortsätt läs kommentarerna/spekulationerna
Danish Crowns vd
om europastrategin
-Danish Crown är inte aktivt i debatten om den svenska slaktstrategin. Vi har respekt för att Swedish Meats själva ska finna ut vad de vill göra med sitt företag. Danish Crown har en strategi för norra Europa, men jag vill inte gå in på några detaljer, säger Danish Crowns vd Kjeld Johannesen, tillika styrelseledamot i HK Ruokatalo.
-Det är korrekt att vi varit intresserad av Swedish Meats. Jag kan bekräfta att...
Läs hela intervjun
Atria bättrar
på budet!
Atria kom på måndagsmorgonen med ett förbättrat bud med röststarka K-aktier, som ger Swedish Meats leverantörer 10,8 % av rösterna i Atria, lika många röster som aktier. Vidare erbjuder man alternativa kontantbetalningar.
Erbjudandet har sänts till Swedish Meats styrelse och till Börsen i Finland.
Läs hela erbjudandet i Börsmeddelandet
Jämför med Atrias bud från 28 november
45 nej, 5 ja hittills
45 har hittills röstat nej, men nu 5 ja till att HK Ruokatalo köper Swedish Meats.
Läs lämnade kommentarer
Läs synpunkter från Ludvig Nilsson, ledamot i Swedish Meats förvaltningsråd
Läs synpunkter från ordföranden i Ring 65
Nyheter på GrisPortalen:
Debattforum:
Säg din mening
Omröstning:
Rösta om HKs köp av Swedish Meats.
Ugglarps vill dubbla slakten
-Ugglarps Slakteri ska upp i en slaktvolym på 250 000 grisar per år, helst 300 000. Då kan slakten fördubblas, vilket är ett mål under närmaste treårsperiod, säger vd Thomas Olander. Samma sak gäller charken, även den ska dubblas.
Ugglarps slaktade 145 700 grisar 2005 och 15 300 nöt.
-Vi är nu enda privata slakteriet i Sydsverige. Övriga ligger långt uppåt Norrland, skämtar Thomas. Klart vi ser möjligheter i detta, när det bildats ett vakuum efter SLP och Ystad Slakteri. Vi behöver växa.
-Vi har redan fått en del nya leverantörer och kan öka slakten ganska mycket nästa år. Målet är en ökning med 100 000 grisar snarast möjligt. Det kan vi klara utan några stora investeringar.
När jag talar med Thomas på fredagskvällen är han i England hos eventuellt blivande kunder på de patenterade Chativaprodukterna, som Viktväktarna står bakom i Sverige.
-Jag har varit både i Tyskland och England och diskuterat Chativa med kunder. Det finns ett bra intresse för detta sortiment. Både i Tyskland och England finns en stor befolkning. En inbrytning där skulle öka charkvolymerna snabbt, liksom behovet av ännu fler grisar. /LG 061208
Sänkt slaktsvinspris
behövs inte efter jul!
-Efterfrågan, och underskottet, på svenska grisar kommer att bestå även efter jul och nyår och jag ser ingen anledning till någon sänkning av slaktsvinspriset i vinter, säger Cato Gustafsson, Skövde Slakteri. I alla händelser inte någon större sänkning. Varför ska vi sänka priset på slaktsvin, när marknaden ropar efter svenska grisar? Vem sänker priset på en bristvara?!
-Handeln ringer nu runt och dammsuger alla Sveriges slakterier efter både grisar och nöt för leverans nästa år. Varför då sänka priset? Det skulle ge helt fel signaler till grisuppfödarna.
-Sänkning av priset på slaktsvin nu, kommer ändå inte att innebära sänkning av priserna i butikerna, eftersom allt svenskt kött finner köpare. Sänkt pris är pengar som skulle gå direkt ner i handelns fickor.
-Att sänka priserna på slaktsvin i vinter, när efterfrågan på svenskt griskött är så här stor, skulle bli ett slag i ansiktet på de grisuppfödar, som nu försöker bygga upp den svenska grisproduktionen igen.
-Vi mindre slakterier är dock beroende av marknadsledarens prissättning och vi kan bara vädja till Magnus Lagergren om att han har priskurage och inte faller undan för handeln, som säkert inte vill frångå traditionen att köpa billigare kött efter julruschen, säger Cato Gustafsson.
-Vårt stora problem är inte att sälja de grisar som slaktas, utan att få fram slaktsvin att sälja!
Sänks priset blir det dessutom sannolikt fler uppfödare som levererar till Tyskland. Nu har vi kanalerna öppna dit, säger han. /LG 061208
Dalsjöfors tredubblar
slakten av grisar!
Dalsjöfors Slakteri AB kommer under sin nye vd Peter Johansson att expandera kraftigt och mer än tredubbla slakten. Målet är 2 500 grisar per vecka, mot nu 800. Styckningen planeras gå över till 2-skift.
-I dag styckar vi väsentligt mer än vi slaktar. Vi köper in helfall på marknaden, men alla slakterier styckar och förädlar mer och mer själva och helfallsmarknaden är därför osäker, säger Magnus Larsson, en av de tre ägarna i Dalsjöfors Slakteri. Målet är därför att bli självförsörjande på slaktgrisar. Slakteriets koncession är 130 000 slaktgrisar per år, vilket är 2 500 per vecka.
Läs hela artikeln
Peter Johansson blir vd
och delägare i Dalsjöfors
SLPs avgående vd Peter Johansson blir vd i Dalsjöfors Slakteri AB och i Dalsjöfors Kött AB och går även in som delägare i bolagen. Därmed tackar han nej till toppjobbet inom HKScan, som vi nyligen berättade om.
-Jag meddelade Swedish Meats personaldirektör i fredags att jag bestämt mig för att inte ta jobbet, säger Peter Johansson. Magnus Lagergren har känt till att jag hade alternativa jobb på gång och han respekterar beslutet.
-Det finns inga motsättningar mellan Swedish Meats och mig, utan jag vill gärna ta erbjudandet att bli delägare i Dalsjöfors Slakteri och utveckla de båda bolagen för slakt resp styckning.
-När jag tillträder som vd i Dalsjöfors är inte klart ännu. Jag vill göra det i samförstånd med Swedish Meats, eftersom jag fortfarande är anställd där. Men förhoppningen är att det ska kunna ske så snart som möjligt. Vi ska ha diskussioner närmaste dagarna.
-Dalsjöfors är ett litet slakteri, jämfört med SLP, men det är ett lugnt och stabilt företag som har större resurser än många förstår. Det har gjorts stora investeringar och vi har många idéer om vad vi ska göra. Delägare är Per-Åke Larsson och sönerna Magnus och Peter Larsson. Hur stor del av aktierna jag förvärvar, vill jag inte gå in på.
-Jag har köpt en ägarandel som jag känner mig trygg med inför framtiden, säger Peter.
Slakteriet slaktar 6 700 grisar per vecka, men styckar 1 800 1 900 grisar. Även av nöt styckar man mer än slaktar.
-Vi har inte något klart med vem som får det jobb som var vikt för Peter, sa Magnus Lagergren, Swedish Meats, på måndagkvällen, när han deltog i debatten i Flen om svenskt kött i framtiden.
Peter Johansson var påtänkt att bli ordförande i Swedish Meats dotter- och intressebolag och arbeta med utveckling av dessa bolag. Peter har jobbat 6,5 år som vd i SLP. /LG 061205
Läs även: Peter slutade vid SLP...
Grisproducenternas ordförande:
Granska Atrias bud!
Partner, inte försäljning
-Det är Swedish Meats styrelses skyldighet att ta Atrias bud på allvar och granska innehållet för att se vilka värden det finns i det. Det är ju grisuppfödarnas pengar det gäller. Om Atrias bud är bättre, måste i så fall HK spetsa sitt bud. Så är det i affärer, säger Lars Hultström, ordförande i Sveriges Grisproducenter. Vi måste ha fram det bästa budet.
-Att säga att ett bättre bud, om det är det, är fientligt, låter korkat i mina öron. Styrelsen för Swedish Meats skulle i stället ha tackat för budet och sagt att man ska titta på det, men man nu måste avvakta (om man har avtalat det med HK).
-När Swedish Meats gick ut och sa att man behövde en partner, så trodde nog alla att man letade efter just en partner. Nu när budet är fastlagt med HK och medlemmarna ska ta ställning, så är det inte en partner man utsett, utan man har sålt hela företaget. Det visste vi inte från början. Det var lite falsk marknadsföring, när man sökte medlemmarnas stöd för uppdraget att finna en partner, menar Lars. /LG 061201
Tidigare sida med Senaste Nytt
vecka 50 2006 och tidigare
|
|